Nutricionista. Jordina Casademunt. Dubtes dietètics

Nutricionista. Jordina Casademunt. Dubtes dietètics

02 Nov 2010 20:15 #1 per caloreta (Visitant)
Obro aquest fil exclusiu per demanar o explicar qualsevol dubte o curiositat que tingueu per fer-li a la Jordina.

D'aquesta manera podrem seguir un ordre en tots els fils.

Jordina a partir d'ara tot teu  ;) ;) ;) ;)

Caloreta  :yipi:

www.ceac.cat
Pueyo Power !!
OIO Power !!

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

03 Nov 2010 11:55 #2 per jordineta (Visitant)
Hola a tots i a totes! Espero amb moltes ganes rebre les vostres consultes sobre nutrició!! Penseu que el que mengem es transforma en el  combustible que ens ajudarà a optimitzar l'entrenament i les competicions!!!!
Compto amb vosaltres!
Gràcies

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

03 Nov 2010 12:32 #3 per DaniTub (Associat/da)
Si no ep sap greu, pels que mengen molt malament  :he: :he:, pots donar unes pautes basiques.

Moltes gracies.

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

03 Nov 2010 15:08 #4 per jordineta (Visitant)
Hola!

A què ens referim per menjar malament??? Aquí podria ser desde tenir l'hàbit de no esmorzar mai, no menjar ni fruita ni verdura, alimentar-se només de proteïna animal.....Com veus hi ha mil opcions que ens condueixen cap a una alimentació deficitària.

Però anat al que em demanes: unes recomanacions bàsiques. Aquí les llenço:

Menjar cada dia:
-- 3 peces de fruita de temporada

--Incloure en el dinar i en el sopar amanida o verdura, ja sigui com a primer plat o com a guarnició! Necessitem verd que ens aporta clorofil•la, enzims, vitamines i minerals, substàncies fonamentals perquè el nostre "chasis" funcioni correctament.

-- Incloure en cada àpat una font d'hidrats de carboni complexes: pasta, arròs, llegum (font també important de proteïna vegetal) i obrir-nos a altres cereals que ens proporcionen una excel•lent font d'energia com són: el mill, la quinoa (font també important de proteïna vegetal), fajol, ordi, civada, bulgur...

--Incloure en cada àpat una ració de proteïna. Aquí recomano que no tota la proteïna que consumim sigui d'origen animal. és important buscar altres fonts de proteïna: fonts animals: carn vermella (1 cop cada 15 dies), pollastre, gall d'indi (2 cops/setmana), peix (4 cops a la setmana -important tant el peix blanc com el peix blau), formatges, ous (2 cops a la setmana). I com a font vegetal: llegum (2-3 cops a la setmana), quinoa (1-2 cops a la setmana)...També hi ha altres fonts de proteïna vegetal més desconegudes com són el tofu, el seitán i el tempeh. Però en aquest cas dependrà de la predisposició de cadascú per incloure aquest productes en la seva dieta.

També és important recordar de fer un bon esmorzar a base de fruita, cereals, per exemple tipus musli, amb una llet (de vaca o cabra), amb iogurt o bé amb una beguda vegetal d’arròs, de soja o de civada.

De totes maneres ja anirem descobrint el que ens va millor a cadascú, perquè no hi ha una dieta que vagi bé a tothom sinó que cadascú ha de descobrir quins són els aliments que li senten millor segons la seva constitució, la seva fisiologia i les seves necessitats personals.

Gràcies per la teva aportació!
Seguim!

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

03 Nov 2010 15:52 #5 per jcros (Associat/da)
Si estic despert 19 hores i faig esport, quants apats tinc que fer, i quantes calories tinc que ingerir, peso 90 kg i faig 180 cm
gracies

encara no se que hi faig aqui

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

03 Nov 2010 16:32 #6 per jordineta (Visitant)
Necessitaria saber més dades, com per exemple la teva edat i el teu ritme esportiu: si fas esport cada dia i durant quanta estona i a quin ritme.... Hi ha diferents maneres de calcular les necessitats energètiques, tot i que personalment el tema de les calories no el trobo tant important com la qualitat dels aliments que mengem. Veritat que no és el mateix alimentar-nos mitjançant una dieta de 2000 calories a base d'embotits, fregits i productes de pastisseria que consumir una dieta de 2000 calories a base de verdures, fruites, hidrats de carboni complexes??? No ens proporcionaria les mateixes propietats nutricionals... És més important fer una bona distribució dels aliments, menjar uns 5 cops al dia i escollir aliments d'alt valor nutricional!!!!!

Si pots em passes més informació per donar-te la resposta que m'has demanat!

Gràcies

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

03 Nov 2010 17:06 #7 per nyef (Associat/da)
Hola Jordineta,

Ho de la carn vermella, no m'ha quedat clar del tot:
Volies dir carn verm,ella 1 cop cada 15 dies o 15 cops cada dia?? :he:

Conyes a part, en serio hem de menjar tant poca carn vermella??
I sobre els hidrats de carboni, parles dels "complexes", quin serien els "no complexes"?
Ah, i una sobre el "verd". Es millor memjar-lo cru, tipus amanida, o cuit com el típic plat de patata i monjeta bullida??

M'agrada i molt aquest fil, ho trobava a faltar aquí. Merçi!  :great:

bla bla bla bla ....

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

03 Nov 2010 20:53 #8 per Nurita (Visitant)
Jordineta gracies per l'ajuda, fa 2 setmanes que li dono voltes al cap si la manca d'una bona dieta ens ajuda a vegades a lesionar-nos. Començo a pensar que si i que te molt a veure  :yes:

Jo tinc una pregunta...entreno a les 6:45 a.m.  :sleep: i fins ara ho feia amb l'estomac vuit. Vull començar a menjar alguna cosa abans pero es que em llevo a les 6:10 i abans ja seria massa sacrifici. Amb aquest petit marge de temps puc menjar alguna cosa que després no em fagi anar malament? Exemples?


Gracies  ;)

La forma más cobarde de matar a un animal es abandonarle.

No compres, ADOPTA!

www.protectoraconejos.com/

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

04 Nov 2010 10:20 #9 per jordineta (Visitant)
Responent a la pregunta d’en Nyef es recomana consumir carn vermella 1 vegada a la setmana (com a molt) o cada 15 dies. En el grup de carns vermelles s’inclouen: la vedella, el xai i el porc. Aquest tipus de carns presenten una major quantitat de greix saturat, un tipus de greix que en excés no és beneficiós per a la salut de l’organisme. Tampoc es recomana menjar cada dia embotit perquè també és ric en greix saturat. En canvi, es recomana consumir de manera més habitual carns magres o blanques: pollastre, gall d’indi, per exemple, ja que tenen una concentració més baixa en greix saturat i peix, sigui blanc o blau, perquè proporciona una bona font de greix saludable (greixos poliinsaturats, o els famosos omega-3).

Remarco que això són recomanacions generals. Sempre hem de tenir en compte el punt de partida en el que ens trobem. Si per exemple estem acostumats a menjar molta carn vermella i embotit cada dia no podem pretendre canviar la dieta radicalment d’un dia per un altra. Hem de coneixer les nostres possibilitats i saber fins on podem canviar. Perquè el que interessa és fer canvis progressius que durin en el temps i no canvis dràstics que durin pocs dies...

Pel que fa al consum de verd, sempre es recomana una ració crua (amanida) i una ració bullida (verdura). Sempre és millor la verdura a la nit perquè l’amanida hi ha gent que li costa més digerir....

El tema dels hidrats de carboni complexes i simples ho explico en l’article que he penjat. Per resumir: hidrats de carboni complexes: cereals integrals, arròs, pasta, llegum, pa integral....hidrats de carboni simples: sucre refinat, pastisseria. Els primers ajuden a mantenir els nivells de sucre en sang (glucèmia) constants el que ens interessa molt a l’hora d’entrenar; en canvi els segons originen pujades i baixades brusques dels nivells de sucre en sang (s’han de consumir esporàdicament)....

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

04 Nov 2010 10:28 #10 per jordineta (Visitant)
Hola Nurita,

És veritat que si surts a entrenar tant aviat és important menjar algunca cosa però tampoc atipar-se perquè l'únic que aconseguirem és realitzar un mal entrenament. Interessa menjar aliments que es digereixin bé i que mantinguin el sucre en sang constant per evitar possibles hipoglucèmies (baixades de sucre). Tampoc és bo sortir sense menjar res perquè portem moltes hores sense menjar i l'entrenament tampoc el faríem correctament. Així doncs, et llanço algunes propostes que segur podràs dur a terme:

Expemples d'esmorzars energètics i fàcils de digerir:

- Farinetes de cereals amb beguda d'arròs o de civada: les típiques farinetes de nadons barrejades amb una beguda vegetal per ajudar a digerir-les millor. Mai prendre llet abans de fer esport perquè costa molt de digerir!

- Barreta de cereals tipus musli

- Plàtan madur (que no sigui verd)

- Una torrada amb melmelada

- 1 iogurt desnatat amb fruita seca (orellanes, dàtils, panses) o amb un grapat de cereals

Serien unes quantes idees!

Ja em diràs si et va millor!

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

04 Nov 2010 11:08 #11 per stone_apo (Visitant)
Ojo amb els plàtans madurs abans d'entrenar o competir, que us pot sortir el tir per la culata....i sinò que li diguin al nyef !!!

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

04 Nov 2010 11:18 #12 per jordineta (Visitant)
SÍ, sí! tens raó. Com sempre aquí dependrà de la tolerància de cada organisme. És important anar coneixent-lo per adaptar la dieta a les vostres necessitats! Cada cos és un món i no totes les recomanacions serveixen per un igual! Hi ha gent que el plàtant madur li és un recurs molt bo i en d'altres li passa factura! Una recomanació si es vol provar és menjar-ne la meitat per veure com el digerim. I si no les altres opcions que us he dit també són correctes! Aquí el secret seria menjar poca quantitat però amb aliments que aportin energia.

seguim!

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

04 Nov 2010 11:29 #13 per Nurita (Visitant)
Gracies Jodrineta i Stone pels consellets  :great:

La forma más cobarde de matar a un animal es abandonarle.

No compres, ADOPTA!

www.protectoraconejos.com/

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

04 Nov 2010 12:09 #14 per cat (Visitant)
Hola,

es cert que pendre minerals en aquest cas Ferro i cereals integrals es una mala barreja, es desaprofita el Ferro?

jo prenc Ferro amb ácid fólic, es correcta la barreja ?

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

04 Nov 2010 12:21 #15 per jordineta (Visitant)
És cert que es diu que la fibra dificulta la correcta absorció del ferro, però també és cert que molta gent si es pren un suplement de ferro de farmàcia fora dels àpats li produeix malestar digestiu. En el cas de que es tractés d'un ferro orgànic que s'extreu de fonts naturals, de la concentració de  vegetals rics en aquest mineral no hi ha cap problema en prendre'l fora dels àpats. Conclusió, prenent ferro amb els cereals potser no aconseguim una màxima absorció però segur que s'absorbeix una bona part i evitem possibles malestars que es poden ocasionar al prendre'l fora dels àpats.
El ferro és un suplement molt adequat pels corredors ja que es fonamental per la correcta oxigenació dels teixits! el ferro amb l'àcid fòlic formen un bon complement!
Personalment sempre recomano prendre suplements de fonts naturals perquè l'organisme l'assimila millor. Però aquí ja depen de cadascú!

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

04 Nov 2010 12:32 #16 per Josep 59 (Associat/da)

Hola,

jo prenc Ferro amb ácid fólic, es correcta la barreja ?


I tarta al whisky remullada...... :666:

Si de noche lloras por no ver el sol......
....las lágrimas te aguarán el Bourbon.

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

04 Nov 2010 12:56 - 04 Nov 2010 13:01 #17 per perekms (Visitant)
Hola Jordina
molt interesant aquest fil.Jo tinc un dubte amb els gels energetics,quan es fa unesforç llarg tipus marató,ciclisme,triatlo,etc...¿quan i com pendrels?
no havia vist l´article sobre hidrats on ja parles una mica d`aixo
gracies

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

04 Nov 2010 13:00 - 04 Nov 2010 13:57 #18 per DANIEL.F.F (Visitant)
Missatge esborrat per en Dani (moderador)

DanielFF: Pots exposar els temes que vulguis però sense faltar el respecte a ningú com tu ho has fet.

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

04 Nov 2010 13:02 #19 per DANIEL.F.F (Visitant)

Hola,

es cert que pendre minerals en aquest cas Ferro i cereals integrals es una mala barreja, es desaprofita el Ferro?

jo prenc Ferro amb ácid fólic, es correcta la barreja ?


No et menjis el cap i menja de tot si comencem a parlar dels antinutrients no menjariem res..

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

04 Nov 2010 13:33 #20 per XaviPapell (Associat/da)
Jo soc un extraterrestre , hi ha alguna dieta per un que no sigui d'aquest planeta  :mdr:
Bon dia Jordina

Please Entra or Crear compte to join the conversation.