Vaja vaja, heu encetat un tema que em toca de plè, doncs jo sóc vegetarià, més concretament del grup dels ovo-lacteo-vegetarians que comentes :yes:
EDITO: Ostres, ara veig que ja té un temps el fil, de finals de l'any passat!
De totes maneres, m'agradaria fer alguns comentaris. Jo ho sóc per convicció, perquè no m'acaba d'agradar el fet d'haver de matar animals per a poder sobreviure. Un dia m'ho vaig plantejar així, li vaig donar moltes voltes, i em va semblar que potser amb tota la varietat d'aliments que hi ha avui dia, seria factible fer-ho. Ho vaig provar, i des de llavors ja van quatre anys.
Però des del punt de vista nutricional (que normalment és l'altre motiu pel que algú es pot fer vegetarià) no m'agrada ser tendenciós, i després d'haver fet molta investigació, doncs sóc aficionat al culturisme a part de l'atletisme popular, la meva conclusió i crec que no vaig massa mal encaminat és que una dieta que inclogui proteïna animal variada és millor per a la majoria d'esportistes i fins i tot per a cert perfil de gent no esportista. Comento:
Respecte al mite de la proteïna, és cert que un excés pot ser perjudicial pel fetge, però també faltaria veure quin és aquest excés. Això és fàcil de veure amb un anàlisi de les transaminases, normalment hauries d'abusar bastant per a estar passant del límit. Per contra, si en consumeixes poca, pots tenir cert handicap.
En l'esport, sobretot el que requereixi desgast muscular, la proteïna és important per regenerar els músculs. Quan el múscul és sotmès a un gran esforç, pot aparèixer un estat anomenat catabolisme, on les fibres es destrueixen (a nivell de micro-lesions). És el motiu pel qual ens apareixen les "agulletes". Si després de fer una activitat intensa es consumeix una quantitat suficient de proteïna, hi ha descans, etc. el procés invers, la síntesis de proteïnes per a la regeneració del múscul té lloc. Aquest estat s'anomena anabolisme.
Que una dieta vegetariana pot contenir la quantitat suficient de proteïna per a satisfer això? Potser, depèn bastant de la dieta en si i de l'esforç sotmès. Si l'esforç és molt gran potser no. En musculació, per veure resultats, es recomana una ingesta d'uns 2 gr. de proteïna per kilo corporal de pes (això és subjecte d'estudi i hi ha molta indecisió i hi ha opinions que van des dels 1 gr fins als 3).
Si feu números, veureu que obtenir tota aquesta proteïna de fonts vegetals és complicat. Per què? Perque els vegetals poden portar una mica de proteïna, però normalment en poca proporció, doncs principalment son fonts de carbohidrats. Això vol dir que per obtenir la mateixa proteïna hauries de consumir bastant més aliment que una persona amb una dieta no-vegatariana. Si tens un metabolisme normal o ràpid, segurament no hi hauria problema. Altres persones amb un metabolisme més lent, pel fet de consumir més carbohidrats probablement els hi sigui més difícil mantenir el pes a ratlla. A mi fer dieta personalment em costa bastant amb aquestes restriccions! Els carbohidrats eleven la insulina en sang, que és una hormona necessària doncs quan s'activa ajuda a transportar el glucogen i la proteïna al cervell, als músculs, etc. però també és una hormona que alimenta les cel·lules grasses, fomenta la lipogènesi (creació de cèl·lules grasses) i dificulta la lipòlisi (la seva consumició). Si algunes dietes per reduir pes rebaixen molt el consum de carbohidrats és per aquest fet. Per tant per a molta gent, sobretot la que tingui dificultat per mantenir un bon pes, una dieta rica en carbohidrats pot tenir les seves desavantatges també, i una dieta vegetariana ho sol ser. La fruita i els vegetals són una font poc densa de carbohidrats i normalment no hi ha problema. Si com jo, ets un amant de la pasta, arròs, pa i cereals, doncs costa una miqueta més :mdr:
A part d'això, la qualitat de la proteïna animal sol ser més bona. Les proteïnes animals tenen un perfil d'aminoàcids més complert per normal general que les vegetals (més info
en.wikipedia.org/wiki/PDCAAS
). Hi ha algunes excepcions, com ja s'ha comentat, la soja és una font casi igual de complerta que la proteïna animal. La llevadura de cervesa, els pèsols i algunes algues també són fonts de proteïna vegetals amb un perfil bastant complert.
Després està el tema de les vitamines de la família B, especialment la B12. Són difícils d'obtenir de fonts vegetals, i molt importantes pel bon rendiment esportiu (i en general a la vida). Amb una dieta amb ous i llet en principi queden ben cobertes. Els vegans potser hauríen de posar especial èmfasi en asegurar-se d'obtenir-la d'alguna font vegetal, les que he comentat abans de les algues, la soja i la llevadura de cervesa són bastant riques.
En quant al seitan, jo en prenc bastant i m'agrada molt, però no hauríem d'oblidar que el gluten és un aliment que causa mala digestió a un gran % de la població i faltaria veure si realment és recomanable o no. Algunes metges el desaconsellen totalment per a la majoria de gent, altres diuen que mentre no tinguis cap problema amb ell, endavant.
Realment, des del punt de vista nutricional, l'única llança a favor que podria enviar és que hi ha molts estudis que afirmen que el consum de carn vermella i productes làctics sembla tenir una gran incidència en la probabilitat de causar càncer, especialment el de mama pel que fa als lactis i al de colon per la carn vermella. Alguns diuen que fins i tot del 50%. També és subjecte d'investigació ara per ara... També és cert que els greixo saturats de la proteïna animal són en general perjudicials, i no consumir-los és potser la gran avantatja d'una dieta vegetariana. Tot i que també hauríem de tenir en compte que algunes carns com la de les aus i el peix, són fonts molt bones de proteïna amb un aport de greixos molt baix.
Jo crec que en general és possible portar una bona alimentació vegetariana, especialment si inclou els derivats com els làctics i els ous. Combinat amb fruita, verdures, cereals, llegums i fruits secs pot ser una dieta molt i molt saludable, lliure de greixos saturats i molt equilibrada. Pel que fa a l'atletisme de fons, on l'esforç és pràcticament aeròbic en la seva totalitat, crec que l'aport de proteïna que es pot obtenir si es té cura de consumir els productes rics en proteïna que hem comentat, són totalment suficients, i en aquest cas el que fa més diferència per rendir bé és mantenir un pes normal i procurar consumir les fonts i proporcions de carbohidrats adequades per a cadascú, doncs són el principal combustible del cos, seguit dels greixos.
Per d'altres esports com la musculació, velocitat, i d'altres que tinguin un alt desgast muscular i explosiu, crec que probablement és un handicap seguir una dieta vegetariana, tot i que en general es pot anar fent, sobretot si no aspires a ser un Arnold Schwarzenegger o Usain Bolt xDD
En quant a quina de les vertents és més saludable, doncs no ho sé, si feu una mica d'investigació veureu que en general la comunitat científica està bastant dividida i hi ha opinions de tot tipus.
Doncs apa, només volia deixar els meus 5 cèntims i crear una mica de controvèrsia, naturalment això només són les meves conclusions com a aficionat que llegeix coses sobre el tema, no sóc pas metge! :mdr: