L’espirulina i l'esport

L’espirulina i l'esport

07 Gen 2011 09:53 #1 per jordineta (Visitant)
L’espirulina
Gran suplement natural per a l’esportista de fons


Consumida per les antigues civilitzacions asteques i maies, aquesta alga blau verdosa d’aigua dolça presenta excel•lents qualitats nutricionals per als esportistes de fons.

Què és l’espirulina?
“Espirulina” és el nom botànic d’una alga blau-verdosa la longitud de la qual no supera el mig mil•límetre. El seu nom deriva del llatí i significa “petita espiral” fent clara referència a la seva forma en espiral. Figura entre les formes de vida més antigues del planeta, si bé fa més de 3,5 milions d’anys que es troba en el món.

L’espirulina no és una alga marina, neix en aigües fortament alcalines (pH:9-11), tals com el llac Txad d’Àfrica i el llac Txecoco, de Mèxic. Actualment, es cultiva en zones subtropicals com a Hawai, Califòrnia, Tailàndia, Taiwàn, China i la Índia.



Per què va tant bé l’espirulina?
El seu contingut nutricional proporciona una gran font de nutrients essencials necessaris per l’òptim rendiment atlètic. Proporciona més de 60 ingredients actius.

Destaca el seu elevat contingut en proteïna d’alta qualitat (conté entre un 60-80%); és a dir conté tots els aminoàcids essencials. És la font de proteïna vegetal més important coneguda fins ara.


Conté totes les vitamines del grup B, inclús la vitamina B12, vitamina difícil de trobar en el regne vegetal. La seva riquesa en vitamines del grup B afavoreix una bona nutrició del sistema nerviós millorant l’adaptació a l’estrés tant físic com mental.

És excepcionalment rica en vitamina E, nutrient fonamental per la millora del rendiment mental i físic, al mateix temps que ajuda a augmentar l’energia i la vitalitat de tot esportista.

Entre les propietats de l’espirulina que tot esportista es bon beneficiar destaca la millora en el rendiment físic i en la recuperació de la musculatura després de l’exercici. Això és degut gràcies a la seva riquesa en proteïna d’alta qualitat (d’alt valor biològic) ja que conté tots els aminoàcids essencials el que li proporciona un efecte regenerador de la musculatura.

A més, aquest suplement d’origen natural destaca pel seu elevat contingut en clorofil•la,  substància que neteja l’organisme i aporta energia gràcies a què afavoreix la formació de glòbuls vermells i purifica la sang. Com que la clorofil•la és una substància que presenta una gran similitud a la hemoglobina, l’espirulina és especialment indicada per aquelles persones que tendeixen a presentar anèmia.

Una altra qualitat que proporciona l’espirulina és la seva capacitat per enfortir el sistema inmunitari. Tots sabem que un excés d’entrenament pot conduir la davallada de les defenses de l’organisme. La suplementació amb espirulina conjuntament amb una dieta equilibrada afavoreix el manteniment d’una bona resposta defensiva.

El triple efecte de l’espirulina
El nostre organisme acumula substàncies tòxiques provinents de la mala alimentació, la falta o excés d’exercici físic, el tabac, l’alcohol i l’estrès. Aquesta acumulació produeix, en el nostre cos, una sensació d’esgotament, desgast, fatiga i apatia. La suplementació amb espirulina ajuda a sentir-se millor perquè actua a tres nivells:


1- Purifica: estimula l’eliminació de substàncies tòxiques de l’organisme i purifica i neteja la sang.

2- Restableix: ajuda a combatre les possibles carències alimentàries i estimula el metabolisme. La condició física millora i la recuperació desprès de fer esport és més eficient.

3- Reforça: millora la resistència i activa el sistema de defenses natural del propi organisme. Millora la resposta al estrès diari i la fortalesa interior.

El nostre cos, a l’igual que el manteniment del nostre cotxe, necessita estar ben cuidat. Perquè el nostre cotxe funcioni correctament és necessari realitzar un bon manteniment: netejar el motor, arregla les bugies, canviar l’oli... Tots aquests canvis ajudaran a que el nostre vehicle funcioni molt millor, mantenint el mateix motor. L’espirulina actua sobre el nostre organisme de la mateixa manera que el bon manteniment del nostre cotxe; amb el mateix “motor” ens fa sentir millor.



L’espirulina és un suplement natural recomanat per:

A totes les persones que busquen depurar l’organisme després de festes o després d’un període d’excessos.

A les persones que volen arribar al seu pes ideal sense perdre la seva massa muscular.

Als esportistes amb tendència a presentar anèmia

Als esportistes que busquen millorar la recuperació desprès de l’esport. L’espirulina ajuda a seguir un bon pla d’entrenament i amb èxit.

Als esportistes que segueixen una dieta vegetariana o vegana.

Als esportistes durant l’època d’entrenament



L’espirulina i la millora del rendiment esportiu – alguns estudis científics
Tot i que els beneficis de l’espirulina sobre la salut de l’organisme són cada vegada més coneguts encara es desconeix quins altres efectes beneficiosos pot reportar en la millora atlètica ja que avui per avui està encara poc estudiada. Investigadors de taiwan van avaluar l’efecte d’una suplementació amb espirulina durant 3 setmanes en persones no entrenades. Moltes de les observacions van anar a favor de les qualitats de l’espirulina sobre la millora del rendiment esportiu.  Es va poder observar que la millora del rendiment i l’augment de la prevenció de lesió sobre els músculs esquelètics es devia a la suplementació amb espirulina.

Un altre estudi va avaluar l’efecte de l’espirulina sobre setze estudiants no entrenats que van complementar la seva dieta habitual amb espirulina. Abans i desprès de la suplementació van ser sotmesos a un test d’esforç seguit d’una analítica de sang. Un grup placebo va ser conduit al mateix protocol, reemplaçant l’espirulina per proteïna de soja. Els resultats van ser els esperats pels investigadors. El temps mitjà del grup que va prendre espirulina que va passar sobre el test de la prova d’esforç va ser de 11min 53s abans de la suplementació a 12 minuts 45 segons desprès de les 3 setmanes. En canvi, el grup placebo no es va observar cap millora significativa.

L’exàmen de paràmetres fisiològics encara és més interessant. Si l’evolució de la taxa de creatinkinasa (CK, enzim l’augment del qual està lligat a la destrucció muscular) no és pas significativa, ho és significativament pel que fa a la superoxido dismutasa (o SOD, proteïna amb activitat enzimàtica que intervé en la defensa contra els radicals lliures), la glutation peroxidasa (o GPx que neutralitza l’aigua oxigenada i redueix els àcids grassos impedint per exemple, el dany de les membranes cel•lulars) o el lactat (o també anomenat LA, àcid làctic). Tot i no ser representativa l’evolució de la taxa de CK, representativa es veu una disminució (28,77%) pel grup que va prendre espirulina i un augment (33,88%) pel grup placebo. Les observacions d’aquest estudi conclouen la utilitat de l’espirulina en la protecció dels músculs esquelètics.

L’espirulina és un aliment natural que presenta efectes beneficiosos sobre l’exercici físic. Ajuda a disminuir els efectes secundaris i la dependència de substàncies de síntesis.


Referències Bibliogràfiques

Preventive effects of Spirulina platensis on skeletal muscle damage under exercise-induced oxidative stress. H-K Lu, CC Hsieh, J-J Hsu, Y-K Yang, H-N Chou. Eur J Appl Physiol. 2006 ; 98:220-226.

www.ultraf

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

07 Gen 2011 12:07 #2 per cat (Visitant)
Hola Jordineta,

on es pot trobar l'espirulina (farmàcies,botigues de dietetica....),no està contraindicada per hipertensos....la millor absorció és la natural,amb pastilla.....?

apa ja tens feineta  :money:

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

07 Gen 2011 13:17 #3 per jordineta (Visitant)
Es pot trobar en algunes farmàcies i en la majoria de botigues de dietètica. la millor marca és la de Marcus Rohrer que ve en un envàs de vidre opac i et vénen les recàrregues apart. És un producte molt baratet que va bé per a hipertensos també! Es recomana començar amb dosis de 2 comprimits al dia i anar augmentant fins arribar a 1 comprimit per cada 10kg de pes, tot i que amb 4-5 comprimits/ dia es noten moltíssim els seus efectes!!

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

07 Gen 2011 14:47 #4 per TriDani (Visitant)
jordineta ja que m'has dit en l'altre post lo de l'espirulina pels dies de la setmana que no entreni, quanta en prenc?

5  km -19'36'' Lloret 2012  //  10 km - 41'37'' St.Antoni 2015 // Mitja      - 1:39'03'' Mitja Granollers 2015  //  Marató   - 3:54'28'' Marató València 2012
TriSprint - 1:18'40'' Mataró 2013  //  TriOlímpica...

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

09 Gen 2011 15:43 #5 per Paconidas (Associat/da)

Es recomana començar amb dosis de 2 comprimits al dia i anar augmentant fins arribar a 1 comprimit per cada 10kg de pes, tot i que amb 4-5 comprimits/ dia es noten moltíssim els seus efectes!!


Aixo vol dir 4-5 pastilles al llarg del dia?
o totes de una vegada ?
al mati ?
avans de entrenar?
a la nit?

gracies

Le preguntó un día Hemingway a Capa, -¿qué cámara usas? Me gustaría hacer unas fotos como las tuyas. A lo que Capa respondió, -Yo también estoy interesado en escribir alguna novela como las tuyas ¿Qué máquina de escribir utilizas?

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

09 Gen 2011 17:50 #6 per jordineta (Visitant)
la espirulina es pot prendre cada dia sense cap problema. Seria com un multivitamínic però més complert i més adequat per als esportistes. Normalment es pot prendre o bé tots els comprimits pel matí o repartits entre el matí i el dinar. Normalment es recomana començar amb pocs comprimits per veure la tolerància (2 al dia) i anar augmentant la dosis. Com que té un efecte depuratiu si es comença amb una dosis molt elevada pot donar una mica de nerviosisme. Per això ho recomano que sigui progressiu l'augment fins arribar a una dosis de 4-5 o 6 compr/dia. També va bé per si un vol baixar de pes. En aquest cas es recomana que es prengui els comprimits 30 minuts abans dels àpats. D'aquesta manera aconseguim un efecte saciant. Si per contrari volem prendre l'espirulina com un plus de nutrients de la dieta la prendrem just abans o després dels àpats.

TriDani! Tu també t'ho pots prendre a diari. T'anirà súper bé!!!! i els dies d'entrenament els aminoàcids ramificats!!!

ja em direu!! La gent que la prova nota els efectes enseguida!! A més és un suplement baratet i que es nota ràpid, ràpid!!!

Seguim!!

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

09 Gen 2011 19:09 #7 per Paconidas (Associat/da)
Moltes gracies !!!
Ho provarem !!!!!!

Le preguntó un día Hemingway a Capa, -¿qué cámara usas? Me gustaría hacer unas fotos como las tuyas. A lo que Capa respondió, -Yo también estoy interesado en escribir alguna novela como las tuyas ¿Qué máquina de escribir utilizas?

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

10 Gen 2011 09:24 #8 per TriDani (Visitant)
Moltes gràcies!  8) 8) 8) 8) 8) 8)

5  km -19'36'' Lloret 2012  //  10 km - 41'37'' St.Antoni 2015 // Mitja      - 1:39'03'' Mitja Granollers 2015  //  Marató   - 3:54'28'' Marató València 2012
TriSprint - 1:18'40'' Mataró 2013  //  TriOlímpica...

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

10 Gen 2011 09:59 #9 per Manel. (Associat/da)
molt interessant

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

12 Gen 2011 18:01 #10 per Xeix (Associat/da)
Ahir vaig començar a prendre espirulina.

El motiu és que estic fent bondat (no es pot dir règim) per baixar pes que junt amb entrenaments llargs ha de donar fruits, espero :oops:

El cas és que a l'octubre a l'anàlisi de sang estava molt poc per sobre de 4M d'Hematies, feia més de 100km/setmana per muntanya, quan abans de córrer ( fa uns 7 anys) superava els 5M.

Espero no acabar com en Hulk, vull dir de verd, perquè per bulto i lleig no falta gaire  :clown:

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

12 Gen 2011 21:02 #11 per caloreta (Visitant)
Ostres potser m'ho plantejo  :oops: :oops: :oops:

Pero soc un pel desastre per pendrem pastilletes  :oops:

Molt interessant  ;)

Caloreta  :mdr:

www.ceac.cat
Pueyo Power !!
OIO Power !!

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

12 Gen 2011 23:18 #12 per jorgitodp (Visitant)
Jo crec que ho probaré, ja que en la preparació de la Marató estic fent un munt de kilòmetres setmanals, i el meu cos no té temps de recuperar-se, suposo que funcionarà bé no, jordineta?

Puja Que Et Porto!!! :-)

Mitja Terrassa 2011: 1h34m58s
Mitja Barcelona 2011: 1h32m57s
Marato Barcelona 2010: 4h3m

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

13 Gen 2011 21:55 #13 per Roland (Associat/da)
2 dubtes i moltísimes gràcies per endavant. Quin article més bò:

* Si es recomana per problemes d'hipertensió, si tens tendència a tenir la pressió baixa, com ésel meu cas, pot donar problemes?

* Provoca molt de nerviosisme? Jo no prenc ni excitants com cafè, coca-cola, te, etc. pq de seguida m'alteren. Em podria passar el mateix si prenc espirulina?

Ho dic pq pareix un producte interessant per molts aspectes i m'agradaria provar-lo.

Gràcies.

Roland

"If there is nothing that you like, you must like the things that you have"

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

13 Gen 2011 22:04 #14 per Oriol_TBID (Associat/da)
jo l'he començat a prendre avui mateix  8)

ja us explicaré

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

13 Gen 2011 23:22 #15 per buzz (Associat/da)
El meu dubte és saber, si hi ha algun tipus de contraindicació si ja estàs prenent medicació a diari per la hipertensió.

Gracies

Santi

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

14 Gen 2011 09:08 - 14 Gen 2011 09:34 #16 per solteron (Associat/da)
Jo ahir al vespre uns minuts abans de sopar vaig pendre la primera pastilla i he dormit fatal, m'ha fet un efecte similar a dos cafés  :yipi:
Ara comprenc perquè millor prendre-les al matí i migdia, avui al mati he pres una altre, i aquest migdia prendré la segona i última del dia.

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

14 Gen 2011 09:10 #17 per Adalpu (Associat/da)
Molt interesant, ahir vaig comprarne i avui he començat amb les 2 pastilles que inidiques, veurem els resultats  :^^:

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

16 Gen 2011 16:59 #18 per caloreta (Visitant)
Jordineta.

Dubte  :oops:

Avui a la mitja marató de Terrassa comentàvem amb companys prendre l'espirulina.

El solteron  m'ha comentat avui i he vist que també ho havia comentat al fil que es va pendre una pastilla i va dormir fatal.

Jo fa anys vaig pendre uns dies ginsen i vaig haver de diexar-ho perquè anava nerviosa perduda.
Alguns complexes vitamínics de farmàcia em produeixen el mateix. Tot i ser naturals em posen frenètica i he de deixar-los.

Amb això pot ser que em passi el mateix ?

Caloreta

www.ceac.cat
Pueyo Power !!
OIO Power !!

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

16 Gen 2011 17:56 #19 per solteron (Associat/da)
Jo tinc tendencia a colesterol alt per herencia familiar no prou alt per tenir que medicar-me, no soc hipertens pero no estic gaire lluny de ser-ho  :ouch:, tinc a més tendencia molèsties musculars. Despres de llegir la magnifica informacio de Jordineta i lo que he llegit per la xarxa doncs sembla que l'espirulina em pot anar molt re-que-te-bé  :yipi:  :yipi: es bona per a tots els meus mals que he dit abans  :yipi:

Quan no vaig dormir bé dijous nit no notava cap nerviosisme, sencillament no tenia son, ara ja tinc clarissim que no la puc prendre més tard del migdia  :no:.

Avui ja he pres 4 pastilles dos al mati i dos al migdia, potser masses ? per ara sembla que vaig bé  :happy: jo si no pasa res ho prendré minim un mes i després potser li demani al metge una anàlisi a veure si es nota

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

16 Gen 2011 18:08 #20 per u_ktan (Associat/da)
:surprised:

demà començo.A veure com va. Moltes gràcies per tot Jordineta!  :smile:


Please Entra or Crear compte to join the conversation.