Suplements nutricionals: L-carnitina i Coenzim Q10

Suplements nutricionals: L-carnitina i Coenzim Q10

28 Gen 2011 12:05 #1 per jordineta (Visitant)
L-CARNITINA
Són nombroses les persones que coneixen la L-carnitina com un dels suplements que formen part del grup anomenat “cremadors de greix” o “fat-burners”. També entre els esportistes s'utilitza aquest complement per augmentar la resistència. Però existeixen moltes altres propietats nutricionals que comentem al llarg d’aquest article.

Què és la carnitina
La carnitina és un nutrient (una amina quaternària -3-hidroxi-4 àcid butíric trimetilamoni) que es sintetitza en l'organisme de manera natural principalment en fetge, ronyons i cervell. Aquest compost endogen es forma a partir de dos aminoàcids, lisina i metionia, i participa com a intermediari en moltes reaccions del metabolisme de l'organisme. Per a la correcta síntesi de la carnitina és necessària la presència de ferro, àcid ascòrbic (vitamina C), niacina i vitamina B6.

La funció fonamental de la carnitina és la de generar energia per a la cèl•lula. És un element clau per dur a terme la correcta oxidació dels àcids grassos a la mitocòndria, facilitant la síntesi d'ATP (adenosintrifosfato), la moneda d’intercanvi energètic. Quan s'origina un estat carencial de carnitna s'entorpeix el correcte metabolisme dels lípids. La L-carnitina, actua com un vehicle, transportant els àcids grassos cap a l'interior de la cèl•lula perquè aquesta els pugui utilitzar per obtenir energia i mantenir la seva estructura en bon estat.


Aplicacions en l’esport
S'utilitza com a substància ergogènica (que proporciona energia) i complement nutricional per a persones que realitzen esport. Millora l'entrenament en persones que realitzen esport. S'ha observat que les persones que realitzen esport i prenen un complement de L-carnitina augmenten el subministrament d'energia cap al múscul ja que augmenta el flux sanguini cap a aquesta zona.
A més, la suplementació en L-carnitina millora l’oxigenació dels teixits i disminueix els nivells d’àcid làctic.



Pèrdua de pes
La L-carnitina afavoreix la mobilització dels dipòsits de greix per utilitzar-los com a font d'energia per a les nostres cèl•lules. Una suplementación de L-carnitina juntament amb el seguiment d'una dieta personalitzada i baixa en calories afavorirà la pèrdua de pes en aquelles persones que ho requereixin.

Malalties cardiovasculars
La suplementación amb L-carnitina afavoreix el mecanisme contràctil de les cèl•lules musculars cardíaques. Exerceix un efecte vasodilatador i antioxidant. Una suplementación de L-carnitina pot reduir algunes complicacions i dolències com la malaltia arterial coronària i la neuropatia diabètica.
S'ha vist que prendre una suplementación de L-carnitina exerceix efectes beneficiosos sobre la funció cardíaca, prevenint l'acumulo de substàncies tòxiques.


Colesterol i triglicèrids
El suplement de L-carnitina s'ha utilitzat per millorar les dislipidèmies. Actua com a cofactor en l’oxigenació dels àcids grassos de cadena llarga, augmentant la utilització dels triglicèrids per al proveïment d'energia.



Fonts alimentàries
Els aliments rics en carnitina són: carn (sobretot vermella), llet i derivats, llevat de cervesa, cacauets, coliflor, germen de blat.


COENZIMA Q10
També s’anomena ubiquinona (“ubicuo” que significa que està present en totes les cèl•lules del nostre organisme i “quinona” que significa substància bioquímica capaç de produir energia). El coenzim Q10 és un component essencial de la mitocòndria (la fàbrica de la cèl•lula) ja que realitza un paper fonamental en la producció d’energia. Amb l’edat la quantitat de coenzimaQ10 de l’organisme disminueix i s’ha de complementar a través de la dieta.

Aplicacions en l’esport
El coenzim Q10 evita el cansament i la fatiga crònica ja que participa en la producció d’energia en les cèl•lules de l’organisme. Ajuda a mantenir el rendiment dels atletes. Al mateix temps té un important paper antioxidant ajudant a neutralitzar l’excés de radicals lliures derivats de l’esport intens.
També s’ha vist que millora la capacitat fisiològica d’utilització d’oxigen i millora la capacitat física de l’esportista.
Actua sinèrgicament amb la L-carnitina.


Malalties cardíaques
La carència de coenzim Q10 és habitual en les persones que presenten malalties cardíaques. S’ha vist que la suplementació de coenzim Q10 no substitueix els medicaments però sí permet reduir la dosificació d’aquests.
En el cas de la hipertensió també és un factor important en el desenvolupament de malalties coronàries. La suplementació amb coenzim Q10 s’ha vist que exerceix efectes positius en la reducció de la hipertensió.
La quantitat més important de coenzim Q10 es troba en el teixit del cor, per aquest motiu, se l’ha associat al tractament d’angina de pit, malalties coronàries valvulars, trombosis arterials coronàries, infart de miocardi i hipertensió.

Sistema immunitari
El coenzim Q10 juga un paper fonamental en l’efectivitat del sistema defensiu de l’organisme així com també en el procés d’envelliment.

Afeccions periodontals
S’ha vist que la suplementació amb coenzim Q10 millora el teixit de les genives i evita el sagnat d’aquestes.

Fonts alimentàries
Entre les fonts naturals riques en aquesta substància trobem: els fruits secs, les sardines, el salmó i les verdures com el bròquil i els espinacs.


Resumint: L-carnitina
- converteix l’energia dels lípids en la forma d’energia que utilitzen les cèl•lules.
- Protegeix la salut cardiovascular.
- Ajuda a millorar els nivells de colesterol i triglicèrids.
- Útil en programes de pèrdua de pes.


Resumint: CoQ10
-                  converteix l’energia dels hidrats de carboni i dels lípids en la forma d’energia que utilitzen les cèl•lules
- Té acció antioxidant protegint les cèl•lules, teixits i òrgans davant els efectes perjudicials dels radicals lliures.
- Ajuda a normalitzar els nivells de pressió arterial alta.
- Millora els casos de genives sagnants.
- Millora el rendiment atlètic.
- Accelera la recuperació del múscul després de l’entrenament.
- Millora la funció inmunitària.
- Té una acció protectora davant les malalties cardiovasculars.


Referències bibliogràfiques L-Carnitina
01. Marconi C, Sassi G, Carpinelli A, Cerretelli P. Effects of L-carnitine loading on the aerobic and anaerobic performance of endurance athletes. Eur J Appl Physiol Occup Physiol. 1985;54(2):131-135. (PubMed)
02. Dragan GI, Vasiliu A, Georgescu E, Dumas I. Studies concerning chronic and acute effects of L-carnitine on some biological parameters in elite athletes. Physiologie. 1987;24(1):23-28. (PubMed)
03. Vecchiet L, Di Lisa F, Pieralisi G, et al. Influence of L-carnitine administration on maximal physical exercise. Eur J Appl Physiol Occup Physiol. 1990;61(5-6):486-490. (PubMed)
04. Siliprandi N, Di Lisa F, Pieralisi G, et al. Metabolic changes induced by maximal exercise in human subjects following L-carnitine administration. Biochim Biophys Acta. 1990;1034(1):17-21. (PubMed)
05. Brass EP. Supplemental carnitine and exercise. Am J Clin Nutr. 2000;72(2 Suppl):618S-623S. (PubMed)
06. Brass EP, Hoppel CL, Hiatt WR. Effect of intravenous L-carnitine on carnitine homeostasis and fuel metabolism during exercise in humans. Clin Pharmacol Ther. 1994;55(6):681-692. (PubMed)
07. Trappe SW, Costill DL, Goodpaster B, Vukovich MD, Fink WJ. The effects of L-carnitine supplementation on performance during interval swimming.

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

28 Gen 2011 13:49 - 28 Gen 2011 14:16 #2 per sir (Associat/da)
ja fas temps que pren de totes dues,pero gracies per donar-nos mes explicacions sobre aquest suplements  ;)
aquest fils son bonissims  :yipi:

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

28 Gen 2011 14:35 #3 per maria (Associat/da)
Existen contraindicaciones o efectos secundarios?

Tnks

M

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

28 Gen 2011 15:08 - 28 Gen 2011 15:12 #4 per Xeix (Associat/da)
jordineta,

Soc com un dipòsit amb potes i ple de combustible  :oops: per on començo? De moment ja vaig per 6 espirulines diàries 30' abans d'esmorzar hi ha cap problema?

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

28 Gen 2011 15:34 #5 per fast (Visitant)

jordineta,

Soc com un dipòsit amb potes i ple de combustible  :oops: per on començo? De moment ja vaig per 6 espirulines diàries 30' abans d'esmorzar hi ha cap problema?

Jordineta

Algun complex vitaminic per la gent que fem proves bàsicament de resistencia, que integri aquest dos components entre altres ???

Gràcies anticipadament,

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

28 Gen 2011 18:53 #6 per stone_apo (Visitant)
Uri,
el supradyn conté coenzima Q10, a part d'un munt de vitamines.

Jo també tinc píndoles de L-Carnitina però les vaig deixar de prendre, vaig trobar que en prendre 1-2 abans de fer exercici en començar a córrer suava el doble/triple...i no és conya....accelera..al menys en el meu cas...

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

28 Gen 2011 19:30 #7 per perekms (Visitant)
jo tambe vaig provar la carnitina i no vaig notar cap efecte.Vaig preguntar al metge de capçalera i em va dir que era placebo.
Segueixo el fil i si fem cas de tot,no parariem de prendre pastilles de tot tipus.
Algun suplement crec que pot ser interesant, pero tants com llegeixo al fil "como que no".Potser valdria mes complementar amb entrenaments alternatius tipus pilates,exercicis propioceptius,abdominals hipopresius,taichi?,exercicis de relaxació?

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

28 Gen 2011 20:02 #8 per jaume (Visitant)
Una cosa és prendre una dieta adecuada en el que hi hagi una presència adecuada de tots els nutrients i elements necessaris i una altra cosa és prendre preparats de substàncies tipus pastilles.

Francament encara que no sigui legalment tipificat com a dopatge, prendre qualsevol pastilla o píndola, per intentar millorar ( amb efecte real o no ) el nostre rendiment físic, em sembla poc "ètic". Per a mi conceptualment això és dopatge.

El dia que no gaudeixis corrent, millor deixa-ho córrer

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

28 Gen 2011 20:11 #9 per fast (Visitant)

Una cosa és prendre una dieta adecuada en el que hi hagi una presència adecuada de tots els nutrients i elements necessaris i una altra cosa és prendre preparats de substàncies tipus pastilles.

Francament encara que no sigui legalment tipificat com a dopatge, prendre qualsevol pastilla o píndola, per intentar millorar ( amb efecte real o no ) el nostre rendiment físic, em sembla poc "ètic". Per a mi conceptualment això és dopatge.


Jaume,

No parlo de millora de rendiment, al menys en el meu cas, sinó de compensar el desgast provocat per l´entrenament de la gent que preparem les proves de llarga distancia....es una mica fort parlar de dopatge per pendres un complex vitaminic  :rofl: :rofl: :rofl:
Entenc doncs que tota le gent que en una prova de marato (pex.) es pren una barreta energetica i/o gel sota, el teu prisma son uns tramposos ???? Ho he entés be????

Trobo que sense voler em iniciat un tema que pot generar una polémica (instructiva) prou interesant  :666:

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

28 Gen 2011 20:52 #10 per stone_apo (Visitant)

Una cosa és prendre una dieta adecuada en el que hi hagi una presència adecuada de tots els nutrients i elements necessaris i una altra cosa és prendre preparats de substàncies tipus pastilles.

Francament encara que no sigui legalment tipificat com a dopatge, prendre qualsevol pastilla o píndola, per intentar millorar ( amb efecte real o no ) el nostre rendiment físic, em sembla poc "ètic". Per a mi conceptualment això és dopatge.

jaume, no entenc....s'ha parlat d'alguna píndola que ajudi a millorar el rendiment ? si es així me l'he perduda....
que jo hagi llegit per aquests fils tot són suplements i/o ajudes a una dieta equilibrada, sense això no fem res....
perquè parles de dopatge ara ?

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

29 Gen 2011 09:13 #11 per jordineta (Visitant)
l'stone-apo no ho pot haver dit millor! el que estem parlant en aquest fil és de millorar la nostra nutrició i complementar-la amb nutrients que ens poden ajudar a evitar lesions, millorar el nostre estat físic i anímic tant sigui en el camp de l'esport o fora d'aquest àmbit.

Jaume,
El que hem de tenir clar és que una bona alimentació és el pilar de la nostra salut però avui en dia és molt difícil aconseguir la quantitat i qualitat de nutrients només amb la nostra dieta. Té els mateixos nutrients una taronja recent recollida d l’arbre que una que ha estat gairebé un any en una cambra frigorífica? Poca gent en menja de recent recollides... per donar un exemple.

En aquest fil estem parlant de suplements nutricionals que la gent té curiositat de conèixer-los millor però que en cap moment es consideren dòping ni il•legal ni conceptual.

Llavors, si algú acostumat a menjar molta carn decideix modificar la dieta i es torna vegetarià i veu que millora el seu rendiment esportiu. Això es considera dòping conceptual??? El que es considera dòping està claríssimament definit.

Està clar que no ens hem de prendre mil pastilles cada dia però sí reforçar les nostres debilitats nutricionals per prevenir lesions i altres complicacions de salut.

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

30 Gen 2011 17:37 #12 per jaume (Visitant)

Entenc doncs que tota le gent que en una prova de marato (pex.) es pren una barreta energetica i/o gel sota, el teu prisma son uns tramposos ???? Ho he entés be????

No, jo no he dit pas això. Una barreta energètica és només una manera cara d'avituallar-se.

El dia que no gaudeixis corrent, millor deixa-ho córrer

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

30 Gen 2011 17:42 #13 per jaume (Visitant)

jaume, no entenc....s'ha parlat d'alguna píndola que ajudi a millorar el rendiment ? si es així me l'he perduda....
que jo hagi llegit per aquests fils tot són suplements i/o ajudes a una dieta equilibrada, sense això no fem res....
perquè parles de dopatge ara ?

no ? i això què és;
"Resumint: CoQ10
...
-  Millora el rendiment atlètic. "

A tall d'anècdota avui al diari he llegit que dos jugadors de rugbi havien donat positiu per prendre's un suplement energètic abans d'un partit. Segons sembla la Federació del seu país els ha exculpat perquè han decidit que no hi havia però un intent manifest voluntari de dopar-se.


El dia que no gaudeixis corrent, millor deixa-ho córrer

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

30 Gen 2011 17:59 #14 per jaume (Visitant)

En aquest fil estem parlant de suplements nutricionals que la gent té curiositat de conèixer-los millor però que en cap moment es consideren dòping ni il•legal ni conceptual.


Molt bé. Estic d'acord. Però abans de prendre qualsevol suplement nutricional hauríem d'analitzar si realment el necessitem o no. Per tant caldria primer fer una analítica, un estudi dietètic després i només després de veure que no hi ha cap altra manera de subsanar mitjançant una dieta adecuada aquesta carència, prendre un suplement en forma de pastilles.

Jo estic convençut que hi ha molta gent que es pren aquests suplements amb la idea de millorar únicament el seu rendiment esportiu i sense haver fet aquest procés previ. En aquest sentit dic que fer això és " conceptualment" dopar-se, encara que lògicament no es donaria positiu en un control. Però aquest punt de vista meu és molt particular i segurament erroni, però és el que penso.

El dia que no gaudeixis corrent, millor deixa-ho córrer

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

30 Gen 2011 18:03 #15 per stone_apo (Visitant)

jaume, no entenc....s'ha parlat d'alguna píndola que ajudi a millorar el rendiment ? si es així me l'he perduda....
que jo hagi llegit per aquests fils tot són suplements i/o ajudes a una dieta equilibrada, sense això no fem res....
perquè parles de dopatge ara ?

no ? i això què és;
"Resumint: CoQ10
...
-   Millora el rendiment atlètic. "

A tall d'anècdota avui al diari he llegit que dos jugadors de rugbi havien donat positiu per prendre's un suplement energètic abans d'un partit. Segons sembla la Federació del seu país els ha exculpat perquè han decidit que no hi havia però un intent manifest voluntari de dopar-se.

Bueno jaume, tampoc cal quedar-se amb la part del paràgraf que ens vagi bè, oi ? aquesta conclusió de la jordineta estava basada en unes propietats d'un compost, que, a part, el nostre sistema immunitari fabrica tot solet.

Si tens temps (i ganes) llegeix-te això, per exemple (n'hi ha un munt de links):
www.enbuenasmanos.com/articulos/muestra.asp?art=1224

Salut

Please Entra or Crear compte to join the conversation.