Nutrició: al.lèrgies primaverals en el corredor

Nutrició: al.lèrgies primaverals en el corredor

10 febrer 2011 12:22 #1 per jordineta (Visitant)
Cada vegada hi ha més corredors víctimes de les temudes al•lèrgies primaverals. A què és degut??? Hi ha moltes causes però algunes d’elles les podem trobar a factors com la contaminació ambiental, l’excessiva higiene, l’alimentació actual, l’esport extrem que debilita els òrgans...En el cas dels corredors hem de tenir present que els principals òrgans que es debiliten són el fetge i els intestins.

El fetge: l’òrgan que se li exigeix més en el món del corredor.
El fetge és el nostre laboratori. És l’òrgan que s’encarrega de filtrar la sang i d’eliminar les substàncies tòxiques que entren en l’organisme. A més, extreu els nutrients essencials com ara la vitamina A, D i minerals com el cinc, el ferro i el coure provinents de la dieta i els emmagatzema per quan l’organisme els necessiti. La seva funció fonamental és la de regular el metabolisme i en l’esportista juga un paper fonamental ja que emmagatzema glucògen per utilitzar-lo com a font d’energia i s’encarrega de mantenir la glucèmia (sucre en sang) constant.
Si aquest òrgan no funciona bé, el corredor pot presentar problemes de nàusees, sobrecàrrega, acumulació de toxines que es tradueix amb esgotament físic, inestabilitat de la glucèmia amb risc de patir hipoglucèmies i l’aparició d’al•lèrgies i sensibilitat alimentaria, entre d’altres desajustos orgànics.
Per assegurar un bon funcionament hepàtic és important que el corredor abans de començar una temporada d’entrenament realitzi una dieta una mica depurativa per ajudar a drenar i eliminar les toxines acumulades i alleugerir la càrrega del fetge perquè aquest pugui començar a col•laborar amb els entrenaments de manera favorable. Una bona manera d’eliminar les toxines acumulades seria prendre infusions de boldo, realitzant una dieta més aviat vegetariana durant unes setmanes, consumir aliments amargants com carxofes, raves, endívies, escarola. Si la persona es nota amb una important sobrecàrrega llavors podem recórrer a la suplementació natural, com per exemple: chlorella o espirulina, algues amb gran riquesa en clorofil•la i que ajuden a eliminar les toxines acumulades, aminoàcids sulfurats....


El sistema intestinal: l’òrgan que pateix més en el món del corredor
El sistema gastrointestinal no està dissenyat per a l’esport de resistència perquè sembla ser que és l’òrgan que pateix més directament les conseqüències de l’augment de la temperatura corporal. Aquesta situació dóna lloc a una disminució del flux sanguini cap a l’intestí provocant la falta d’oxigen en la zona intestinal el que desencadena una sèrie de canvis bioquímics que donen lloc a la temuda hiperpermeabilitat intestinal que dificulta les funciones de la barrera intestinal com són el transport de nutrients, les funcions immunològiques i la barrera física de substàncies i microorganismes dolents. Això fa que s’activi el sistema immunitari i es desencadenin respostes inflamatòries.

Per enfortir el sistema intestinal es bàsic assegurar una bona flora intestinal. Aquesta realitza diferents funcions com la de defensar l’intestí davant infeccions, ajudar en la correcta absorció de nutrients i en la digestió d’alguns aliments i també és imprescindible per sintetitzar determinats nutrients com la vitamina K y les vitamines del grup B.
Per tant, si patim d’una funció intestinal irregular és important aportar a través de la dieta nutrients probiòtics presents en els iogurts, kèfirs i aliments fermentats com: tamari, miso, tempeh, pickles.... i prebiòtics presents en la fibra alimentaria. Per altra banda també podem recórrer a una bona suplementació rica en aquests dos components.
En el cas de presentar hiperpermeabilitat intestinal serà interessant evitar els aliments que pensem que ens produeixen més intolerància i aquells aliments que poden irritar la mucosa intestinal com el cafè, begudes amb gas ensucrades, xocolates, farines refinades.... Un bon suplement que ajuda a recuperar la permeabilitat intestinal és la L-glutamina i l’aigua de mar isotònica.

Si presentem quadres al•lèrgics durant les èpoques estacionals és important prevenir i actuar abans de que aquests comencin a aparèixer. Per tant, una bona opció serà començar a preparar l’organisme a partir del mes de febrer. D’aquesta manera quan arribi l’època crítica podrem alleugerir o acabar amb els símptomes d’al•lèrgies.

Apart d’enfortir el fetge i els intestins, dins del món de la suplementació natural podem trobar preparats específics que ens poden ajudar a alleugerir els símptomes de les al•lèrgies primaverals com per exemple, la quercitina, la vitamina C, la cúrcuma i l’ortiga.

És veritat que normalment els símptomes al•lèrgics s’acostumen a tapar amb antihistamínics. Però si bé calmen les molèsties no solucionen el problema, perquè encara existeix. Només cal verificar-ho deixant de prendre els medicaments.  Per solucionar el problema hem de confiar més en el nostre sistema defensiu i en el nostre propi organisme i conèixer les eines que ens ajuden a enfortir-lo.

Recordeu que els articles que publico a corredors.cat són merament informatius. Per tant, en el cas de que algú tingui problemes d’al•lèrgies és important que es deixi assessorar per un professional de la salut. Si necessiteu més informació sobre el tema no dubteu en posar-vos en contacte amb mi.


Atentament,

Jordina Casademunt
nutricionista


Please Entra or Crear compte to join the conversation.

10 febrer 2011 16:07 #2 per XaviPapell (Associat/da)
Jo soc al.lèrgic a les gramìneas, jo vaig deixar de prendre pastilles, no em feien cap efecte

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

19 febrer 2011 12:44 #3 per caloreta (Visitant)
Si prenem  1taronja + 1Kiwi a diari ( diuen que aporten molta vitamina C ) és suficient per arribar a la primavera amb el sistema inmunitari reforçat ?

Caloreta


www.ceac.cat
Pueyo Power !!
OIO Power !!

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

22 febrer 2011 13:17 #4 per jordineta (Visitant)
En principi hauria de ser suficient però avui en dia exposem el cos a molt estrès: feina, contaminació i suma l'esport!! Que cada vegada hi ha més "bojos" per còrrer que treuen les hores sota les pedres per fer els entrenaments que s'ha de fer per participar en maratons, triatlons... Per tant, és important que al menys, durant les èpoques de màxim entrenament proporcionem al cos d'un plus de nutrients que reforcin el sistema inmunitari. El vibracell és un excel.lent complement per aquests dies de màxim desgast..

Please Entra or Crear compte to join the conversation.