La dona fondista- l'anèmia

La dona fondista- l'anèmia

16 Nov 2010 11:19 #1 per jordineta (Visitant)
Hola, hola! Aquest tema va dedicat a totes les dones corredores!!!!

La dona fondista: Anèmia

Les dones fondistes presenten sovint anèmia ferropènica per falta de ferro. Aquesta anèmia és caracteritza per un descens dels nivells dels glòbuls vermells (eritròcits o hematies) o una disminució de l’hemoglobina (valors inferiors a 12g/dl en la dona).
A l’hora de realitzar unes analítiques, el valor més indicatiu d’una anèmia ferropènica és el de la ferritina, la proteïna que s’uneix al ferro i que l’emmagatzema. Nivells per sota els 14ng/ml en les dones és una primera alarma d’anèmia ferropènica. Però per altra banda, nivells de transferrina per sobre de la normalitat també pot indicar un dèficit de ferro.

El ferro, quin paper juga en el nostre organisme?
El ferro és un component molt important de l’hemoglobina, proteïna que transporta l’oxigen (O2)  als pulmons i altres parts de l’organisme, com per exemple els músculs; si una persona presenta dèficits de ferro és molt probable que es fatigui quan realitzi exercici i, per tant, el seu rendiment esportiu disminuirà i es veurà compromès.
Per tant, el ferro juga un paper de primera necessitat en el rendiment esportiu.

Símptomes d’anèmia

Cansament generalitzat
Pell, mucoses i conjuntives pàl•lides
Presència d’ulleres (fosques). Coloració blava de l’escleròtica.
Fragilitat d’ungles i cabell
Dificultat per respirar durant l’exercici
Mal de cap
Falta de concentració, disminució de la memòria
Canvis d’humor, irritabilitat
Marejos

Un dèficit d’aquest mineral influeix en el transport i alliberació d’oxigen (O2)  a la cèl•lula muscular i en l’obtenció d’energia en el metabolisme aeròbic.

Els canvis produïts pel volum sanguini i la concentració d’hemoglobina influeixen en la concentració central i en el gast cardíac. Un increment d’hemoglobina per volum sanguini millora la marca obtinguda i el consum màxim d’oxigen (VO2max)
Una disminució dels valors d’hemoglobina (Hg) ocasiona un increment de la freqüència cardíaca.


Quins casos ens podem trobar en les dones fondistes?
Podem trobar-nos nivells adequats d’hemoglobina però, en canvi, nivells baixos de ferritina el que es tradueix amb uns nivells baixos de ferro i, per tant, pot disminuir el rendiment esportiu. També ens podem trobar al contrari, esportistes amb nivells d’hemoglobina baixos però de ferritina dintre de la normalitat (cas dels esportistes de marató, natació, ciclisme); en aquest cas, no cal suplementació de ferro i el descens d’hemoglobina es produeix com a resultat d’un procés d’adaptació de l’organisme, degut a un augment del volum plasmàtic.
Per altra banda, podem presentar unes analítiques normals però començar a presentar símptomes de dèficit de ferro com, per exemple: cansament, fatiga, caiguda de cabell, regles poc abundants... Tot i presentar uns valors dins de la normalitat serà necessari recórrer a una suplementació natural.

La pseudo anèmia
L’anèmia de l’esportista o pseudo anèmia és una resposta d’adaptació de l’organisme davant els esports de resistència (exercicis aeròbics) on tendeixen  a incrementar-se el nombre d’eritròcits (glòbuls vermells), d’hemoglobina (Hg) circulant durant l’entrenament; també augmenta (amb major proporció que la Hg i els eritròcits) el volum plasmàtic fins a un 25%. És a dir, el volum total de cèl•lules és normal però el nivell d’Hg descendeix degut a que l’exercici aeròbic expandeix el volum plasmàtic i això fa disminuir la concentració de cèl•lules vermelles que contenen l’Hg. Aquesta situació provoca una hemodilució relativa, o el que s’anomena anèmia de l’esportista o pseuo anèmia.

Els requeriments de  ferro
Sexe Edat Fe diari
Nens 1 – 10 anys 10 mg
Homes 11– 18 anys 12 mg
> 18 anys 10 mg
Dona 11 – 50 anys 15 mg
> 50 anys 10 mg
Gestant 30 mg
Lactant 15 mg
Per augmentar l’absorció de ferro:
Limitar el consum de cafè, sucre blanc, aliments refinats (arròs, pasta, pa blanc). Tots aquests aliments actuen com a lladres de nutrients; només aporten hidrats de carboni i calories i no aporten vitamines ni minerals pel que el nostre organisme per assimilar-los necessitarà utilitzar les seves pròpies reserves de vitamines i minerals per assimilar-los i utilitzar-los com a font energètica.
Augmentar el consum d’aliments integrals (rics en vitamines del grup B): arròs, pasta integral.
Augmentar el consum d’aliments rics en vitamina C: la vitamina C afavoreix l’absorció del ferro. Aliments rics en vitamina C: aranges, taronges, maduixes, pebrot, raves, papaia, entre d’altres.
Augmentar el consum d’aliments rics en ferro: llegums, verdures i hortalisses, carn, fruits secs (ametlles, pinyons), algues (sobretot la dulse).
Augmentar el consum d’aliments rics en clorofil•la: germinats (d’alfals), algues, especialment clorel•la (l’aliment més ric en clorofil•la) i espirulina, verdures i hortalisses.

La clorofil•la
La clorofil•la és el pigment que confereix la coloració verda a les verdures i hortalisses, algunes el color verd queda emmascarat degut a la presència de carotenoides com és el cas de les pastanagues. S’encarrega de realitzar la fotosíntesi i gràcies a aquest procés, l’energia lluminosa es transforma en energia química i les plantes alliberen O2 a l’atmosfera i fabriquen els sucres necessaris pel seu creixement.
L’estructura de la clorofil•la és molt similar a la de la nostra hemoglobina. El seu centre està formada per un únic àtom de magnes rodejat d’àtoms de nitrogen i d’aquest nucli central parteixen àtoms de carboni i d’hidrogen . La clorofil•la presenta una gran similitud química amb l’hemoglobina (la primera presenta un àtom de magnesi en el seu nucli, mentre que l’hemoglobina presenta un àtom de ferro); d’aquí la gran capacitat que presenta de curar l’anèmia.
Ajuda a desintoxicar l’organisme i a depurar la sang
Millora la respiració
Estimula la formació de glòbuls vermells

Suplementació recomanada:
Sempre que s’hagi de prendre un suplement de ferro és preferible escollir un ferro orgànic.

Els ferros de síntesisno són s’assimilen gaire bé i  a vegades poden ocasionar efectes secundaris com: dolor d’estómac, estrenyiment, nàusees, vòmits...Normalment s’acostuma a prescriure el sulfat ferrós (més conegut com a ferrogradumet). Per altra banda, existeixen suplements naturals rics en ferro orgànic fàcilment assimilable pel nostre organisme i sense efectes secundaris. Aquest és el cas del Floradix (suc concentrat de fruites i hortalisses ric en gluconat ferrós, vitamines i minerals). Molt aconsellable en aquells casos on es comencen a presentar símptomes com: caiguda de cabells, pell pàl•lida, ulleres però que en canvi les analítiques surten correctes. Es recomana prendre-ho durant un mínim de 90 dies (3 mesos).
Altres suplements naturals rics en ferro que trobem en tendes de dietètica son: Hemaplex II de Nature’s Plus.
La suplementació amb clorel•la i espirulina son també una font excel•lent de ferro i, a més a més clorofil•la.


Eritròcits: son els encarregats de portar l’oxígen als teixits a través de la unió oxígen-hemoglobina per tal de que allà sigui utilitzat en la producció d’energia. Per tant, un augment en la quantitat d’eritròcits pot millorar el rendiment d’un atleta i, en canvi, una disminució limitar-lo.

Hemoglobina: és una proteïna que conté ferro i que dona el color vermell a la sang. Es troba en els glòbuls vermells i s’encarrega de transportar l’oxigen per la sang des dels pulmons als teixits.
Ferro: mineral imprescindible per la formació d’hemoglobina i, per tant, de glòbuls vermells (o eritròcits). El 80% del ferro contingut en l’orga

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

16 Nov 2010 13:09 #2 per kasumei (Associat/da)
Gràcies Jordineta!
Molt interessant. Jo sóc una de les fondistes anèmiques!Em trobava bé, però estava a 7 d'hemoglobina, que em van dir que era gairebé per estar ingressada.Lo curiós del tema és que jo no notava res, ja que com era crònic m'havia acostumat.
He estat un any i mig amb suplements sintètics de Ferro i ara ja estic bé! :yipi:
Tot i així, em fan anàlisis cada tres mesos.
Penso que és molt important per totes les noies corredores fer-se analítiques anuals per detectar possible anèmies, ja que la millora quan et donen el ferro que toca és brutal!!!  :surprised:
A més els suplements de ferro sintetics durant temps prol.longats generen gastritis i poden produir falta de vitb12. Ho dic per experiència.
Doncs totes a menjar escopinyes ( berberechos), que és de les coses que porta més ferro! 

Please Entra or Crear compte to join the conversation.