PAUTES NUTRICIONALS PER MANTENIR LES ARTICULACIONS EN BON ESTAT
Actualment ens trobem que els problemes d’articulacions ja no corresponen al procés general de l’envelliment, sinó que degut al estrès, contaminació, mala qualitat dels aliments…i altres factors fan que apareixen abans en persones joves.
De fet, els problemes articulars poden aparèixer a partir dels 40 anys per un desgast del cartílag degut al procés natural de l’envelliment, o bé com a resultat de realitzar un exercici físic amb molt impacte a les articulacions com és el cas del córrer en el què s’origina un desgast articular continuat. Tot i això, també les persones sedentàries i que passen moltes hores assegudes davant l’ordinador tenen el risc de patir problemes articulars. Això, sumat a una mala alimentació amb la presència d’aliments refinats i pobre en vitamines i minerals condiciona que l’organisme pateixi desgast articular.
Factors que tot corredor ha de tenir en compte per protegir les articulacions
A més d’enfortir la musculatura mitjançant peses i programes específics és important tenir en compte unes pautes nutricionals bàsiques per ajudar a minimitzar el desgast articular:
1) Evitar aquells aliments que acidifiquen l’organisme: el cos perquè totes les seves funcions i òrgans treballin adequadament necessita tenir un pH en sang = 7,35-7,4 constant (un pH lleugerament alcalí). Per aconseguir aquest valor l’organisme constantment està lluitant contra factors externs que poden comprometre aquest pH sanguini. Per exemple: una alimentació desequilibrada rica en aliments refinats i productes animals el que fa és acidificar l’organisme, el mateix passa si sotmetem el cos a un gran estrès físic, com pot ser l’exercici, o mental, com és el treball diari i la vida que portem a la ciutat. Un organisme acidificat té més tendència a patir processos infecciosos, refredats, processos inflamatoris.... Per tant, per aconseguir un equilibri és necessari proveir l’organisme d’aliments que alcalinitizin com ara: les verdures, les llegums, els cereals integrals, el peix, els fruits secs, les algues, i reduir els aliments que acidifiquin com són: els embotits, les carns, els làctics, les farines refinades i productes de pastisseria.
2) Aportar en les èpoques de molta càrrega d’entrenament un suplement ric en col•lagen de fonts naturals: aquest nutrient és fonamental per mantenir les articulacions amb la flexibilitat i resistència necessària per evitar-ne el desgast. A més de mantenir la nutrició del cartílag també se’n beneficia la pell, el cabell i les ungles.