minimalisme

minimalisme

05 Des 2021 22:53 #1 per Sergibarefoot (Visitant)
Fa un mes i mig una nit que no podia dormir, mirant per internet vaig veure unes sabates de córrer una mica especials, eren minimalistes, drop 0, sense amortiguació , amples de la zona dels dits i lleugeres. Eren tant diferents a les que feia 10 anys que utilitzava que em va picar la curiositat, i aquestes en concret no eren cares.
Només us puc dir que no me les he pogut treure més. He descobert un món nou i no el crec que hi hagi marxa enrere.
Si a algú més li ha passat, aquest es el tema per tots aquells interessats en aquest tema i aquells iniciats o ja experimentats podem compartir experiències o dubtes.
Jo també explicaré la meva experiència.

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

07 Des 2021 08:08 #2 per xevifisio (Associat/da)
Iep! Molt bones sergibarefoot, no ets associat?
Jo fa anys vaig anar allunyant-me a poc a poc de les sabatilles mes standard, ultimament he descobert les "saguaro" i vaig molt a gust amb elles.
Per aquí, el minimalisme és molt minoritari, però algu hi ha;)
Salut i riures!

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

07 Des 2021 15:36 #3 per Sergibarefoot (Visitant)
hola xevifisio. No , no soc asociat. Ja m'ho miraré.
Jo justament he començat amb unes Saguaro, ja en porto dues de comprades, i personalment he fet un descobriment que m'ha obert una altre manera de córrer que em té captivat.
De fet, si fa 10 que surto a córrer, ja tenia una tendència a drops baixos i perfils baixos, però mai havia provat unes minimalistes, i després de provar-les tinc clar que mai més em calço un matalàs sota el peu.
L'únic inconvenient que se li poden trobar es que necessites un temps per enfortir un peu debilitat pel calçat tradicional. Però jo que corro per pur plaer tinc clar que és el que me'n proporciona més.
Salut i kms

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

07 Des 2021 20:07 #4 per Barceruel (Associat/da)
Hola Sergi, i benvingut a Corredors.Cat!

Aquí un altre dels minimalistes que correm per aquí. ;)

En el meu cas, vaig començar a córrer l’any 2008 i, com la majoria, vaig anar a una botiga on em van recomanar unes “bones sabatilles”. Els primers anys vaig fer servir Asics Cumulus. A les curses llargues sempre acabava enrampat dels bessons. Vaig provar a augmentar amortiguació amb les Nimbus i va anar pitjor. Vaig provar unes Boston (drop 8 i més lleugeres) i em vaig trobar bé, tot i que em deien que no eren pel meu pes ni per més de 10km.

A partir d’aquí vaig anar avançant pasos cap a una sabatilla més lleugera, més baixa, més ampla, més flexible… I l’any 2013 vaig fer una formació amb Blaise Dubois, un fisio canadenc “gurú” del minimalisme (o millor, de l’evidencia científica en el món del córrer) que em va reforçar totes les idees que anava constatant en carn propia. Des de llavors, només corro amb calçat minimalista, excepte a la Mitja i la Marató de BCN quan faig de llebre oficial (on haig de portar el calçat del patrocinador, i tinc sovint problemes d’adaptació).

Ara mateix combino unes quantes sabatilles diferents:
- Asfalt: Merrell Bare Access i New Balance Minimus Road 00. També faig servir unes Kalenji de primer preu (11’95€), que son minimalistes en el preu :P
- Muntanya: Merrell Trail Glove per pistes i zones poc tècniques. Merrell Terra Trail per zones amb molta roca. Inov8 X Talon per zones molt toves, amb fang, gespa…

Segurament provaré les Saguaro. Em surten sempre com a suggeriment quan busco les meves i no m’havia atrevit al no haver-les vist físicament, però el vostre feedback m’animen a provar-les. Si funcionen bé, perfecte, perquè costen la meitat que les que faig servir ara! :clap: :clap: :clap:

2h59'43" (Donosti 2016) - 1h22'31" (Prat 2014) - 37'00" (Prat 2013)

FB: Víctor Millán || TW i IG: @barceruel

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

07 Des 2021 21:47 #5 per Sergibarefoot (Visitant)
Hola, Barceruel.
Com he comentat només porto 200 km amb les dues Saguaro que tinc, que són els meus primers kms minimalistes, i espero que en siguin molts més. Jo també tenia una tendència a baixar drop i amortiguació, fins per casualitat calçar-me aquestes Saguaro i descobrir un nou món.
Després vaig investigar sobre aquest món.
Sobre les Saguaro, són unes sabatilles calculo que te uns 5mm de sola amb tacs inclosos, i una plantilla d'espuma interior de un parell de mil.limetres, per tant crec que són molt minimalistes. Però m'hi vaig sentir còmode de seguida i la sensació de contacte amb el terra em va agradar.
L'única cosa que he trobat, i només en una de les dos Saguaro és que amb mitjons rellisca una mica el peu dintre la sabatilla, per tant he optat per anar sense mitjons i queda com un guant.
Et diria que compris el teu numero habitual , no un més gran.
Jo crec que ja corria de forma bastant natural, ja que el des del primer dia he anat fent sortides fins a 10 km sense problemes, i encara no he fet el salt a fer distancies més llargues. He de dit que jo sempre corro per muntanya i fent desnivell, per tant vaig molt en compte i observant qualsevol molèstia que pugui tenir el peus, que de moment no han aparegut.
Em noto molt mes lleuger pujant i planejant, potser en les baixades tècniques es on no baixo tant ràpid, però evidentment tot el meu cos ho agraeix. Però els temps al final em surten aproximadament igual, encara que això no es el que més m'importa.
També tinc la sensació d'anar menys forçat, i d'anar més concentrat en el que faig.
Ara es questió d'anar allargant distància fins a la mitja marató de muntanya que és fins on feia habitualment amb sabatilles convencionals. Prioritat no lesionar els peus, que als 47 anys acabo de descobrir del que son capaços. :)

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

07 Des 2021 22:26 #6 per xevifisio (Associat/da)
47? Ets un cadell! ( Jo 48).
Provaré el tema d'anar sense mitjons, tot i que ara amb el fred...

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

08 Des 2021 11:50 #7 per Barceruel (Associat/da)
Se'm va oblidar dir que també faig servir unes fivefingers i unes huaraches, però només en entrenaments molt curts i suaus, com a exercici per enfortir els peus i turmells. He arribat a fer curses amb les sandalies, inclús un Sub40 en 10km, però no m'hi sento segur amb elles per anar fort.

Per tant, esperaré a jubilar algunes de les que faig servir ara per comprar-me les Saguaro. Sort tinc que la meva parella també és corredora (i minimalista), perquè sinó ja m'haurien fet fora de casa amb tanta sabatilla. :joy: :joy:

Tema mitjons, a mi em passa just el contrari. Necessito portar-ne fins i tot amb les fivefingers (utilitzo Injinji, també amb 5 dits) perquè sinó m'enceto fàcilment de la zona de davant del peu i els dits.

2h59'43" (Donosti 2016) - 1h22'31" (Prat 2014) - 37'00" (Prat 2013)

FB: Víctor Millán || TW i IG: @barceruel

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

08 Des 2021 21:35 #8 per Sergibarefoot (Visitant)
Hola , crec que les Saguaro és molt dificil que t'encetin, però ja et dic que una de les Saguaro amb mitjons sento un desplaçament del peu dintre la sabatilla que no m'és còmode.
Jo, a vegades m'apunto a trails fins a 20 km aprox. i encara no m'he atrevit anar amb les Saguaro, però si trobes una sabatilla minimalista entre les que portava últimament que eren unes Saucony peregrine i les Saguaro, amb una mica més de protecció per curses les faria servir, per guanyar una mica en baixades, sabent que tot el que protegeixo el peu ho reben els meus genolls i caderes, però de moment els tinc bons.
Accepto suggeriments per aquestes sabatilles, m'he mirat Merrells però hi ha tantes versions que no se quina triar.
Jo patia bastant de torçades de turmell, tinc els lligament allargats de tants esquinços que vaig patir sobretot en la meva època de futbolista. En aquest sentit amb les minimalistes he guanyat moltíssim en quan a estabilitat del turmell.
I un altre cosa, que a part de córrer també intento anar el màxim temps possible descalç per casa i en minimalistes pel carrer, vaig entendre que no podria pretendre anar en minimalistes només al córrer, justament quan exigim més als nostres peus.
Vaja, que aquella part que tocava el terra i que me la mirava en certa llàstima ( els peus), ara es de les parts del meu cos que més m'agraden. :)
Salut i Barefoot

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

08 Des 2021 21:45 #9 per Sergibarefoot (Visitant)
per cert , les Huaraches les vull provar, i les fivefingers suposo que també les provaré, però a part de l'estetica bastant discutible, no acabo de veure que t'aporta separar els dits , si amb les Saguaro ja et donen prou espai per que no friccionin.
Algú m'ho pot explicar?
Encara que tinc el cap adaptar les tradicionals set-vetes al trail running, és que sóc molt de la ceba...:)
Salut i barefoot

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

09 Des 2021 20:14 #10 per xevifisio (Associat/da)
Fi s on jo se, no hi ha cap motiu per separar els dits, el que importa és que el toe box sigui prou ample per permetre moviment. Crec que el tema de les fivefingers només és estetic ( o de màrqueting)

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

10 Des 2021 12:31 #11 per Niko (Associat/da)
Perdonar mi ignorancia en este tema pero a día de hoy si yo piso una piedra ya la noto..me veo incapaz de correr con una zapatilla minimalista. Solo es cuestión de ir acostumbradose??? Lo de los tobillos si que me interesa pues no hay salida por esos campos que no me los tuerza aunque gracias a Dios los tengo muy laxos y nunca he tenido ni un simple esguince. Os leo

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

10 Des 2021 20:28 #12 per Sergibarefoot (Visitant)
Hola Niko:
Si!!!, notes totes les pedres i adaptes la trepitjada a cada terreny, però per mi es una sensació agradable de trepitjar terra ferma. Estàs més atent al terreny, de totes maneres jo ja hi estava per no torçar-me els tormells.
Canvies molt la forma de còrrer, Crec que l'impacte amb el terra, encara que més consistent és menys dur.
Si t'interessa l'experiència jo et recomenaria que provessis aquest tipus de sabates fent senderisme, crec que és molt gratificant. Correr és molt més exigent i d'entrada el peu esta molt dèbil.
Però crec que una vegada has enfortit els peus millores molt la carrera. Evidentment pots córrer bé amb amortiguació, però és impossible córrer malament amb minimalistes sense que rebentis genolls, turmells, caderes i lumbars.

Salut i barefoot.

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

10 Des 2021 22:18 #13 per Sergibarefoot (Visitant)
Per cert, proposo un exercici que reconec que pot semblar molt friki. Us descalçeu per casa, i camineu. Jo tinc 3 fills i sempre deixen un fotimer de joguines, peces de fusta etc.,, per terra, trepitjeu-les i observeu com es comporta el vostre peu. Jo observant-los he vist la capacitat d'adaptació que tenen, com s'aixemplen i s'expandeixen els dits, per d'adaptar-se al que trepitjen. I llavors entens quina maquinaria tant perfecte tenim allà al final de les cames. Entenc que sona molt friki. Però fe-ho. I llavors imagineu-vos com collons han de fer tot això sobre un matalàs i en un espai tant reduit com el que donen les sabatilles "convencionals". Estem enguixant unes màquines perfeccionades durant anys en unes sabatilles creades per humans un pel arrogants que ens creiem que amb tecnologia podem millorar els nostres peus.
També corrent he observat i entès la funció de la fascia plantar i el tendó d'aquiles, sovint aniquilada o reduida per unes sabatilles bastant rígides, i ara a sobre les fan amb placa de carbono, que no deixa de ser una una còpia del que ja tenim. Debilitant l'original evidentement.
Estic obert a qualsevol observació, però això és el que vaig observant en mi mateix.
Salut i barefoot.

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

11 Des 2021 16:09 #14 per Dennis Teuling (Associat/da)
Hola companys!!

És un tema que sempre m'ha cridat l'atenció, però tinc massa por de fer canvis ara.

Tinc dos amics que van comprar les Huaraches (pesant 85 kg com jo també) i després d'un parell de mesos van lesionar-se i no van poder córrer durant gairebé un any... jo tinc 49 anys i porto dos terços corrents, i encara que m'agradaria canviar (també després de llegir perles com "Born to Run", etc.. però tinc massa por!!

Però estaré molt pendent d'aquest fil.

Salutacions,
Dennis.

1500 La Haya - 4:09:78 indoor 1990
10 milles Amsterdam - 0:59:03 1992

10 km  Nassos     '11  -    36:54
Mitja  Tarragona  '15 -  1:24:38
Marató Empúries '18  - 3:03:21

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

11 Des 2021 16:43 #15 per Niko (Associat/da)
Es muy lógico lo que comentan los compañeros pero yo soy de la misma opinión que Dennis, me causa respeto y hasta miedo el cambiar a zapatillas minimalistas. No tengo muy claro eso de correr por pistas, corriols.... con zapatillas de ese tipo. Puede ser cuestión de acostumbrarse pero a día de hoy no me lo planteo. Aún así repito que el cuerpo humano es adaptativo totalmente y los de zapatillas con amortiguación como bien dicen es un invento "reciente". Yo también estaré atento a este hilo. Gracias por la información compañeros.

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

11 Des 2021 17:26 #16 per Oriol_TBID (Associat/da)
Jo també soc un "minimalista teòric" com en Dennis :P :P Vull suposar que tot depen del procés d'adaptació i la fina línia entre progressar i lesionar-se en aquest cas.

La majoria de nosaltres portem tota la vida vivint calçats i per molt que els nostres peus portin milers d'anys d'adaptació i evolució, no els hem utilitzat en estat nu. Per tant, la fase d'adaptació suposo que ha de ser molt costosa i molt progressiva si un no es vol lesionar.

Tot això dit per un minimalista teòric eh :laughing: :laughing:

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

11 Des 2021 17:32 #17 per xevifisio (Associat/da)
Fa 8 anys vaig decidir començar a canviar lentament les sabatilles, aquest estiu ha sigut el primer que he fet servir huarachas, i tot i anar fent canvis lentament, encara a vegades la lio a els bessons, aquiles,...però així soc molt feliç.
Salut i riures!

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

11 Des 2021 23:24 #18 per Sergibarefoot (Visitant)
Hola, m'alegra veure que el tema s'està animant i desperta interès.
Entenc perfectament les pors que hi pot haver a fer servir un calçat minimalista, por a lesionar-se, i una vegada estem "adaptats" a córrer amb sabatilles convencionals haver de reduir volum d'entrenament per adaptar-se de nou a unes sabatilles minimalistes tampoc crida massa l'atenció.
Com en tot també hi ha grisos, no tot es blanc o negre, potser anar baixant drop i amortiguació d'una manera gradual també pot ser una opció interessant.
També mireu-vos algun vídeo del que es córrer d'una manera natural i observeu-vos com ho feu.
També considero que es un error que cometem és fer servir només el calçat minimalista per córrer. Es de sentit comú que si volem enfortir el peu i bessons , caminar es una bona manera de fer-ho menys lesiva. Per tant aprofitem a anar descalços sempre que poguem i amb calçat minimalista pel carrer, i ja tindrem molt de guanyat.
La meva experiència amb el minimalisme ha sigut una història d'amor des del primer moment, però entenc que no sempre deu ser així. De fet jo el primer dia que me les vaig calçar vaig fer 7km per muntanya, en tot moment atent a qualsevol signe de dolor, i vaig parar quan vaig sentir una mínima sobrecarrega als bessons o soli.
Un detall que volia comentar, que no us obsessioni entrar de metatars, es pot cometre l'error de córrer massa de puntes i sobrecarregar excessivament els bessons, l'entrada més aviat es amb tot el peu, al menys a mi em surt així, o lleugerament de metatars però de seguida arrepenjo el taló. Però la qüestió es deixar de fer el vostre cos, segur que de taló no entreu.
El que he notat també, sobretot pujant com ajuda tenir un bessó més treballat, tinc la sensació que el moviment del turmell m'impulsa amunt amb més força, és com si peus i bessons s'haguessin afegit a la festa de córrer, no se si m'explico prou bé.
Fins i tot diria que noto els treball de la fàscia plantar i del tendó d'aquiles, i he arribat ha entendre com treballen i em sembla notar fins i tot com em tornen l'energia després de comprimir-se.
Totes aquestes sensacions em quedaven amagades per unes sabatilles de rígides que no permeten treballar la fàscia plantar i que et fan caure de taló fent treballar malament el tendó d'aquiles.
Ja veieu que he ara vaig molt atent a com corro, el fet d'anar amb minimalistes ja t'obliga una mica a anar atent.
Tot això són les meves sensacions, i així les explico.
Jo us animaria que ho provéssiu, però certament amb seny i molt atents a qualsevol molèstia, partim d'uns peus adormits.
Salut i "barefut"

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

12 Des 2021 13:08 #19 per solteron (Associat/da)
Hola,

Jo el 2013 vaig anar a una conferència que va fer Blaise Dubois a Barcelona i que em va obrir els ulls sobre el tema, als anys següents crec que vaig tenir tots els models de calçat minimalista de New Balance, quan tenien com a paladí Anton Kupricka. Tinc una foto amb ell i tot jaja.

També vaig fer alguna marató d´asfalt i també de muntanya amb minimalistes.

Després quan NB va deixar el minimalisme he fet servir molts models de Merrell: Vapor glove, Trail Glove. Ascend Glove i ultimament en pla mes moderat unes Bare Access que són clarament menys minimes.

No m'agraden les huaraches, me'n vaig comprar unes i vaig caure amb elles, en anar la sola solta davant si s'enganxa amb una vora es pot doblegar cap avall amb un resultat força dolent.

Mai he estat bon corredor i farà 2 anys que he corregut molt poc i m'he tornat una mica menys radical quant a minimalisme.

Si que recomano fugir dels calçats super esmorteïts i en molts casos de les plantilles dels podòlegs, ja que com més subjecte vagi el peu menys treballen i més s'atrofien les musculatura que hauria de mantenir l'estabilitat de les articulacions, en aquest cas principalment el turmell i també els genolls.

Les plantilles són remeis simptomàtics, pal·liatius, però no rehabilitadors.

Lluis.

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

12 Des 2021 22:07 #20 per Sergibarefoot (Visitant)
Hola LLuis, totalment d'acord amb el que dius sobre les plantilles.
Jo també porto molts anys calçant-me sabatilles convencionals i anant a les tendes, llegint articles sobre si som supinadors o pronadors, i escollint alguna de les sabatilles que hi ha a la tenda o per internet.
L'altre dia vaig anar a comprar unes minimalistes o algo que s'assembli on sempre anava i sorpresa, no tenien res, i la tenda és una nau industrial enorme. El que em van ensenyar era el que m'anava comprant últimament, drops de 4 a 6 mm i sabatilles que anomenen més lleugeres que les recomanen per distàncies curtes i poc tècniques.
Això del minimalisme, m'ho escoltava però amb molt d'escepticisme pensant que era un tema romàntic però que era només per frikis amb els peus de Neandertal :).. però resulta que en el meu cas de mica en mica hi he anat tirant cap aquí, i no per culpa de les lesions.
Les lesions les vaig tenir totes al principi i amb calçat esmorteït, però ara ja hi estava adaptat.
Ara em dona la sensació que per poc que t'informis sobre el tema, les bondats del minimalisme cauen per elles soles, l'altre es tenir la paciència d'adaptar la carrera a la nostre manera natural de córrer.
Jo alguna vegada surto a córrer amb un noi que s'ha iniciat en això del trail d'uns 25 anys, Només de sentir-lo a córrer ja em fan mal els meus genolls, però a ell no, els deu tenir de ferro :), em refereixo que quan ets jove pots córrer com et dona la gana, talonejant, com un cavall desbocat i no et passa res, però jo que vull seguir corrent fins els 95 anys :) vull fer-ho bé, i estic convençut que passa pel minimalisme i la carrera natural.
Seguim en contacte
Salut i Barefut

Please Entra or Crear compte to join the conversation.