Em presento...

Em presento...

05 Mai 2017 23:05 #1 per XaviCht (Associat/da)

Hola a tots!

Em presento després de llegir-vos ocasionalment (especialment abans de la marató de Barcelona), encara que cada cop més sovint.

Tinc 50 anys i sóc de Sant Cugat del Vallès, em moc normalment per aquella zona i per Granollers, on treballo.

Faré un resum de la meva curta (però intensa :D) història com a corredor. Resum ho he posat quan començava a escriure, però m'he enrotllat tant que torno aquí dalt a editar i avisar que no m'ha qudat molt resumit, i la part d'"intensa" ha guanyat a la part de "curta"...



Ccomençaré per dir que fa no massa temps no m'agradava córrer, ho trobava avorrit... Sempre he fet una mica de tot (menys córrer :D), i el què més feia era BTT. Però després d'un temps en que ni bici, i havent pujat molt de pes, vaig decidir començar a córrer per raons de pes, literalment :)  Era l'únic esport que podia fer en poca estona (per exemple aprofitant l'hora de dinar a la feina) i sense preparar ni portar gaire parafernàlia. Per obligar-me (que em conec...) em vaig apuntar al grup de corredors de la feina (un dels 10 primers, normalment, a la lliga Championship) per haver d'entrenar "per nassos".  Objectiu: fer 5k regularment als migdies, i apuntar-me a curses de 5k (al principi, potser ja faríem 10k algun dia). Això va ser fa un any i mig, si fa o no fa (la primera sortida a córrer amb intenció de fer-ho regularment  va ser el 7 d'octubre de 2015). Un armariet al vestidor d'operaris de la feina, unes bambes del Decartón baratíssimes per provar de què anava el tema (amb la intenció de comprar-ne unes de bones immediatament després si veia que la cosa tirava, és clar), i un pla d'entranament de myasics.com per registrar els entrenaments i veure % de compliment van ser el pack d'inici.



Passo de "mode rotllo" a "mode esquemàtic", crec que m'explicaré millor. Ordenat per distàncies i més o menys cronològicament, he anat progressant de la següent manera (poso només les coses més significatives):



-          5k: no la vaig arribar a córrer :D  (inicialment, després n'he fet alguna...) No n'hi havia una de sola de 5k que fós puntuable en setmanes...


-          10k: 25/11/2015 DiR Sant Cugat. La primera cursa que vaig fer (menys de 3 setmanes després de començar des de zero :D). Vaig pensar que ja veuríem com, però podia acabar-la. Vaig passar-me de prudent, i vaig fer 1h 6 min, amb sensació que (excepte l'esprint final) podia haver anat una mica més ràpid tota la estona, vaig acabar "massa sencer". A la següent, el següent cap de setmana, vaig baixar de l'hora però no compta perquè és tot baixada (Tast de La Mitja de Granollers). Com a anècdota, va ser el primer cop que vaig córrer sense auriculars (impensable, trobant això de córrer tan avorrit!). Els vaig dur però vaig pensar que era millor estar pendent de l'ambient, i ja me'ls posaria quan comencés l'avorriment. No me'ls vaig posar i el mateix passaria a les dues següents curses, i des de llavors ja no els duc a les curses (ni a la majoria d'entrentaments, per a que no es facin monòtons prefereixo anar canviant de circuit...)

Tot apuntava a anar fent curses de 10k regularment i anar a córrer pel riu del costat de la feina un parell de cops per setmana... i per tant, com que el pla era comprar bambes bones quan pensés que seguiria corrent, van caure unes Mizuno Wave Legend 3 (després d'emprovar-me incomptables parells a una botiga especialitzada). Les del Deca van quedar per entrenar (i aviat ni això...).



Però una sèrie de casualitats (i altres coses no tan casuals) em van anar embolicant... La definitiva va ser un viatge, organitzat per una altra fàbrica de la empresa, a una cursa benèfica (circuit curt 1.2k, obert 24x7 durant una setmana, fes les voltes que vulguis caminant o corrent, para quan vulgui):



-          "més de 10k":  17/11/2015 fins al 19, No Finish Line Monaco: Anàvem a la fàbrica pel matí, sortíem a córrer una estona a primera hora i una altra cop per la tarda. Ritme tranquil (pels demés, sobre els 6'/km per a mi era ritme de cursa :D)i anar fent, durant tres dies. El segon dia vaig fer (en dues sessions) 18k.


I en 2 mesos i mig llargs, molts corredors de la feina feinen La Mitja de Granollers... "Si he fet 18k en un dia en 2 tongades sense haver entrenat distàncies llarges, entrenant puc fer-ne 21.1", vaig pensar. La tirada més llarga havia estat de 13.5k. Nou pla d'entrenament de myasics.com i a córrer. 

En la primera tirada de 18k recordo pensar que no en faria més, de mitges (si em donessin un euro per cada cop que m'he equivocat...). Vaig complir el pla d'entrenament i em vaig presentar a la meva primera mitja ben preparat (per competir contra mi mateix i contra la distància, no contra el crono o els altres corredors, feia 4 mesos que havia començat a córrer i tenia 48 anys, no esperava guanyar-la :D).



-          5k: torno als 5 perquè el 26 de desembre vaig fer La Sansi de Masnou. Em perdonareu els que teniu altres plantejaments, i us els respecto, però per a mi, que estava acostumat a passar-me hores i hores pedalant en les curses BTT (coses de ser tan lent també en bici :D), llevar-me relativament d'hora (quan cal), preparar el poc equip que cal, desplaçar-me, etc., per una cosa que dura 20 a 25 minuts, no em compensa. A més m'agrada més haver d'estar una estona "no a tope perquè queda un bon tros",  com passa en les curses més llargues... potser no ho faig del tot bé, però en els 5k o surts ja per feina o se t'acaba la cursa abans que t'hi posis!


-          Mitja: 07/02/2016, La Mitja de Granollers. La corro amb un company (que és qui m'ha acabat "embolicant" més de tots :D) que la vol fer tranquil perquè prepara la marató de Barcelona '16. S'ofereix a acompanyar-me tota la cursa, i ho fa. Ell va xino-xano i jo al què dóna la màquina (regulant bé, pujant a un ritme i baixant cada cop més ràpid). Acabo, molt cansat però havent controlat els ritmes, en 1h 57. Cansat, i  xop, ens va ploure els darrers 11k!
El company em comenta que podríem fer "la del meu poble", a l'octubre, que ell la fa amb mi altre cop. Li dic que no ho tinc previst però que ja veurem.

-          10k altre cop... tornem als 10, i faig diverses curses, segueixo entrenant, etc. Ja tinc un ritme, que només trenco un parell de mesos (juliol i agost, quasi sense córrer). Afortunadament, recupero el ritme en tornar de vacances.
Em fa il·lusió incloure aquí que el meu fill gran (20 anys) es va apuntar amb mi a La Mercè per primer cop a la seva vida (només feia 3 o 4 km a la cinta del gimnàs). Vam sortir de darrere de tot (no tenia temps previ i jo vaig sacrificar la sortida per anar amb ell), i quan es va poder córrer... ens vam acomiadar i em va treure 5 minuts :D  És clar, amb 30 anys menys i 15 kg menys, jo també correria molt :)    De tant en tant hi torna i em treu 4 o 5 minuts, i a sobre pagant jo (però a gust).

-          Mitja: 23/10/2016. Un any després de "convertirme en corredor". Com ja haureu endevinat... vaig fer la Mitja de Sant Cugat amb el company (havent fet els entrenaments necessaris abans, tot i que em va sortir més lenta que la de Granollers perquè se'm donen malament  les pujades). Per cert, ara que parlo de pujades, no recordo quan vaig començar a llegir blogmaldito, crec que va ser per la meva primera mitja, però amb motiu del circuit de la de Sant Cugat vaig començar a comentar les curses amb el David, i aprofito per agraïr-li tota la feinada que fa i el què ens ajuda anar per primer cop a una cursa ja coneixent-la (ja deu estar fart de sentir-ho i llegir-ho, però si ho ha llegit, que es foti, no haver ajudat tant:P)
Tornant al tema, recordo exactament el punt on el company/llebre-de-les-mitges em va dir que per poc que entrenés, podria fer una marató. "Què dius, si una marató no la faré mai a la vida!" (ara us faré un spoiler:  us repeteixo que si em donessin un euro per cada cop que m'equivoco...)

-          10k altre cop. Tornem a la normalitat.

Però serà per poc temps. Dues o tres setmanes després, el 15 de novembre... veig la data de la marató de Barcelona... hi he pensat ocasionalment, aquestes setmanes, sempre descartant-ho (allò de l'euro que us deia...si algú em vol donar l'euro de cada cop que m'equivoco, que el vagi preparant..). Ara estic en un punt en què penso què és massa però que potser està bé fer una "maatxada" així un cop, US SOL COP (aneu preparant un altre euro :D) a la vida. com deia, veig la data de la marató: 12 de març de 2017... tres dies abans que faci 50 anys... penso que és un senyal diví (cada un posa les excuses que vol, no? :)  ) i que "l'he de fer" abans dels 50. És la gota que decanta la balança, passo un missatge "demanant autorització administrativa" (sóc conscient que, a part del dia mateix, l'entrenament afectarà la vida familiar). La meva dona, no sé si perquè és molt bona o perquè ja li està bé haver-me d'aguantar poques estones, em dóna l'OK (és una santa!). A més, segons ella, que em coneix (millor que jo, sembla), sabia, segons diu, des de que va veure que corria regularment, que acabaria fent-la... si algun dia donen els euros de quan t'equivoques, no es farà pas rica :D  Per cert, en dir-ho al meu fill gran, que deia que el pare d'un amic era un heroi perquè havia fet una marató, em va tractar (carinyosament) de boig... està clar que la confiança fa fàstic :D  Li vaig passar un whastapp: ja que no et guanyaré mai per temps, et guanyaré per distància :D


Miro plans d'entrenament, i trio segons dos factors (els que ho teniu per la mà segur que us en fareu creus, però el meu objectiu era fer-la i prou): el què tingui menys kilometrage(per castigar menys el cos), i que no tingui sèries (sovint entreno estudiant música que em preparo en àudio abans, i m'és més còmode tirar seguit concentrat en els àudios que anar parant i engegant i estar pendent de quan fer cada cosa). Acabo amb el meu amic myasics.com com sempre. em faig una prova d'esforç, que surt perfectament normal per un paio de 49 anys que fa poc que corre.



-          Mitja: tornem a les mitges, doncs les he fet servir de tirades llargues (què millor que entrenar amb més gent, i amb avituallaments!). Per tant, n'he fet unes quantes més (apart de les ja fetes, Terrassa, altre cop Granollers, Barcelona, Gavà). En alguns casos, suplementant per davant amb uns quans km addicionals.

-          30k: 19/02/2017: Maratest. La començo a 5:30, ritme que vull fer a la marató, però amb la sensació de no poder córrer ni 5k. A vegades em costen els primers 1 o 2 km, no em preocupa. Però la sensació segueix, no em trobo en cap moment amb la sensació dels km inicials de les mitges, en què tinc la sensació que com que conservo per després, vaig còmode. De tota manera, mantinc bé els 5:30 i la sensació de cansament és igual a km 5 que al 10 que al 15 que al 20... Els dos o tres km finals em costen més però fins i tot incremento una mica el ritme. Acabo content: si en un mal dia faig 30k a 5'27"/k m, puc amb la marató a 5:30-5:40


-          Marató: 12-03-2017, Barcelona. 17 setmanes, 66 entrenaments, 625 km i tres massatges de descàrrega després, em planto a la línia de sortida, amb la idea de fer-la en 4 h (però amb objectiu secundari de rebaixar les 4h encara que sigui mitja dècima :D). Hi ha una mica de crònica a les mini-històries de la Marató, a blogmaldito. En resum, vaig acabar molt bé, ni mur ni res, vaig començar amb sensació de cansament, que segint el meu ritme no va anar a massa més fins ben avançada la cursa, i llavors cada cop més cansat i acabant esgotat del tot però molt progressivament, de forma que tot va anar segons planificat, excepte que vaig anar una mica més lent, especialment quan vaig passar, després del km 30, la pantalla del rellotge a pulsòmetre i vaig mirar de no pujar de 150-155bpm, cosa que em va fer baixar el ritme a les pujades.

Fins llavors, el "només aquesta marató i prou" va passar a ser "potser sí que en faré una altra", que va donar pas a "faré la de l'any que ve". Ara em plantejo fer-ne una a l'octubre/novembre, ja veurem. Se'm fa més muntanya fer la preparació que la cursa en sí.



-          5k: tot i que he corregut la cursa del tall britànic, i en faré altres de 10 (Bombers i altres), torno a les de 5 perquè em fa il·lusió tornar a portar un fill meu a les curses. En aquest cas, el de 10 anys, el més petit (a la del mig, de 13, no li interessa el córrer). No vol fer les curses infantils, per massa curtes, i ha fet un parell de cops 5k amb mi xino-xano arran de platja (a 5'45" de mitjana). Arrel de demanar sempre que li busqués una cursa de 5k que pogués fer amb mi, i veient que no hi havia límit d'edat, vam córrer dilluns passat la BH Montgat. Vam sortir amb la idea de que havia de fer 5:45 al principi, regulant a les pujades, i al final avaluaríem si apretàvem una mica. Però el primer km ens va sortir ja a 5:46 (avançant gent i incloent la primera pujada) i d'allà, i sempre sabent el què feia, amb constant conversa amb mi i advertiments del què quedava, va anar augmentant el ritme fins a posar-se a 4:30 el darrer km, i acabar en 26'41", entre els 100 primers de 220 adults (majoritàriament).


Ara me toca alternar les meves curses "objectiu" (m'acabo de pre-inscriure a la Behobia-SS, i com a màxim al març toca marató :) ) amb les de 5k amb el de 10 anys (començant per la de Sant Quirze, a la que ens hem apuntat després que el David confirmés amablement amb vosaltres que s'hi podia apuntar), amb les de 10k amb el de 20 anys (Bombers i DiR Diagonal, planificades). I ben orgullós que em guanyin :)  (al petit no li queda gaire, si segueix així, tot i que la seva prioritat és el futbol: entrena 3 cops per setmana més el partit, algun dia cal que descansi :D)



M'ha sortit un rotllo considerable, però ja que m'hi posava, i tenint tan poca història, ja l'he explicat tota :D

Aniré xafardejant per aquí i escribint de tant en tant.

23' 12" - 5 km La Sansi Viladecans 2016
43' 59" - 10 km Cursa dels Nassos 2019
1h 37' 32" - Mitja de Barcelona 2020
3h 49' 29" - Marató de Venècia 2018

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

06 Mai 2017 00:55 #2 per wolves (Associat/da)
Déu n'hi do, Xavi Cht... He començat a llegir el teu relat un divendres i l'acabo un dissabte. :rofl:
Molt interessant!! Per cert, benvingut.  8)
Al juny tens 5k (o 10k) tant a Abrera com a Olesa.  :love:
Ens veiem.
Vagi bé!!

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

06 Mai 2017 11:26 #3 per tonivet (Associat/da)
Benvingut Xavi cht, bonica historia!

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

07 Mai 2017 09:28 #4 per crica (Visitant)
Benvingut, company! Ens has explicat una molt bona història i esperem que en vinguin moltes més.

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

07 Mai 2017 20:23 #5 per Jorfer (Associat/da)
Xavi cht, bonica història. En aquesta casa n'hi ha molta gent que procedeix d'altres esports i hem acabat atrapats al món del córrer.

Ja ens anirem coneixent i ens veiem diumenge a Sant Quirze.  :great: :great:

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

08 Mai 2017 07:49 #6 per MIGUEL SBD (Associat/da)
Xavi cht

Benvingut quina presentació  :surprised: :surprised: :surprised:

Si volts fer una marató al octubre o novembre tens València Donosti i a fora Amsterdam Florencia Venecia

Cada km serà per tu. 3a sempre amb nosaltres

2h56'58'' marato Barcelona 2010
1h22'24'' mitja  Barcelona 2007
37'17''   10km   Pineda 2007
19'08''  5km La Nostra (Sabadell) 2014
05'27''   milla de Sant Viçens de...

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

08 Mai 2017 13:23 #7 per XaviCht (Associat/da)
Gràcies per la benvinguda i les propostes de curses, me les miro!

Efectivament ens veiem a Sant Quirze! Hi anirem "mitja" família: pare, mare, i un dels 3 fills, el de 10 anys. Si es compleix la previsió, sortirem tots tres junts, al cap d'un km la mare haurà quedat enrere, i al km 5 deixo el peque i faig la segona volta "al què doni la màquina"  per recuperar una mica el no massa temps que hauré "perdut" (invertit, diria jo) acompanyant el petit crack. Suposo que només haurà d'esperar la mare un parell de minuts com a màxim.

23' 12" - 5 km La Sansi Viladecans 2016
43' 59" - 10 km Cursa dels Nassos 2019
1h 37' 32" - Mitja de Barcelona 2020
3h 49' 29" - Marató de Venècia 2018

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

08 Mai 2017 17:46 #8 per RugbyMan (Associat/da)

Xavi cht, quina crónica.  :surprised:

En part em sento identificat amb aixó de portar als fills a les curses, la meva gran de 12 ja ha vingut algun 5mil amb mi i la petita de 7 anys ja en té ganes, peró un 5mil es molt encara per ella.

Ara ja saps que el següent pas, una vegada ho has fet al foro, es presentar-te'n a les curses. Se'ns reconeix fàcil amb la samareta "pastanaga"  :whistle: :whistle:

Benvingut i esperem que per molts anys entre nosaltres. :love:

5000: 19'01" (Relleu 24h de Can Dragò 2014)
10km: 41'31" Bombers 2018 41'09" El Vendrell 2019
Behobia: 1:31:43 (2012)
21km: 1:31:05h (El Prat 219) 1:27:59 (Sitges 2020)
30km: 2:27:57h (Maratest 2013)
Maratò: 03:36:49h (BCN 2013) 03:20:07 (BCN 2018)

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

11 Mai 2017 12:50 #9 per XaviCht (Associat/da)
Gràcies!
Potser diumenge... veure-us ja us veig a les curses, és clar! 
Normalment hi arribo massa just fins i tot per fer la foto amb el grup de la feina: queden massa d'hora, i jo apuro fins i tot massa. Renunciar a 10 min més al llit em costa... a alguna cursa he entrat al calaix amb menys d'un minut de marge... i més d'un cop faig l'escalfament des del cotxe o tren fins a la sortida  :eyes:  Estic intentant millorar aquest tema però em costa....
En acabar, si no tinc la família per allà, tinc més marge, normalment és llavors quan busco els de la feina i comentem la jugada.
O sigui que en alguna cursa (en aquesta propera no ho crec, doncs tindré la família esperant per marxar a una trobada familiar...) em presentaré després d'acabar.

23' 12" - 5 km La Sansi Viladecans 2016
43' 59" - 10 km Cursa dels Nassos 2019
1h 37' 32" - Mitja de Barcelona 2020
3h 49' 29" - Marató de Venècia 2018

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

14 Mai 2017 20:49 #10 per Jorfer (Associat/da)

Gràcies!
Potser diumenge... veure-us ja us veig a les curses, és clar! 
Normalment hi arribo massa just fins i tot per fer la foto amb el grup de la feina: queden massa d'hora, i jo apuro fins i tot massa. Renunciar a 10 min més al llit em costa... a alguna cursa he entrat al calaix amb menys d'un minut de marge... i més d'un cop faig l'escalfament des del cotxe o tren fins a la sortida  :eyes:  Estic intentant millorar aquest tema però em costa....
En acabar, si no tinc la família per allà, tinc més marge, normalment és llavors quan busco els de la feina i comentem la jugada.
O sigui que en alguna cursa (en aquesta propera no ho crec, doncs tindré la família esperant per marxar a una trobada familiar...) em presentaré després d'acabar.


No t'he vist  :frown:
Com us ha anat?

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

15 Mai 2017 22:49 #11 per XaviCht (Associat/da)
Jo us he vist a molts però saludar als correcats que hi havia ahir no era viable, n'hi havia per tot arreu  :he:

Va anar molt bé, he posat una mica de crònica al post de la cursa. Molt dur el desnivell, però súper ben organitzada i ambient genial!
28'17" el petit, 31 aprox la mare, i jo, que vaig fer els 10, rebentat al km 9 (vaig apretar massa en començar la 2a volta , i vaig acabar amb 52'39"


23' 12" - 5 km La Sansi Viladecans 2016
43' 59" - 10 km Cursa dels Nassos 2019
1h 37' 32" - Mitja de Barcelona 2020
3h 49' 29" - Marató de Venècia 2018

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

16 Mai 2017 10:40 #12 per Jorfer (Associat/da)

Jo us he vist a molts però saludar als correcats que hi havia ahir no era viable, n'hi havia per tot arreu  :he:

Va anar molt bé, he posat una mica de crònica al post de la cursa. Molt dur el desnivell, però súper ben organitzada i ambient genial!
28'17" el petit, 31 aprox la mare, i jo, que vaig fer els 10, rebentat al km 9 (vaig apretar massa en començar la 2a volta , i vaig acabar amb 52'39"


Perfecte i m'alegra llegir que us va anar bé la cursa a tota la família. Ara ja saps com és el recorregut i, l'any proper, podràs regular millor les teves forces :great:

Please Entra or Crear compte to join the conversation.