30TH ZAGREB MARATHON (CROÀCIA) – 1/OCTUBRE/2022

30TH ZAGREB MARATHON (CROÀCIA) – 1/OCTUBRE/2022

07 Oct 2022 11:23 #1 per Josep80 (Associat/da)
30TH ZAGREB MARATHON (CROÀCIA) – 1/OCTUBRE/2022

Croàcia, el primer país de l'Europa de l'Est, quan creues Europa d'oest a est?
O bé és el darrer país de l'Europa de l'oest, viatjant cap a l'est?
I és que als croats els hi agrada recordar que Viena està més a l'est que no pas Zagreb, i arrufen el nas quan se'ls pretén incloure dins el grup de països balcànics.
Amb una extensió una mica inferior a la del doble de la de Catalunya, el país té una mica més de la meitat de la població del nostre principat.
Poble eslau, els croats han vist al llarg dels segles com les seves terres eren ocupades per grecs, romans, bizantins, turcs, venecians, francesos, hongaresos, austríacs i un sense acabar de pobles, i seguint diferent sort les tres principals regions històriques del país: Ístria, Dalmàcia i Zagreb/Eslavònia.
A més de parlar el croat (de fet, dialecte del serbocroat, parlat també a Sèrbia, i impulsat per Napoleó, quan va ocupar el país el segle XIX), els habitants de la part nord del país també parlen l'alemany, i els de la costa adriàtica l'italià.
País de majoria catòlica, té una població molt significativa a la veïna Bòsnia-Hercegovina, país de religió majoritàriament musulmana. Si a això li sumem que a la també veïna Sèrbia la religió dominant és l'ortodoxa, es pot començar a entendre el perquè de la violenta desmembració de l'antiga Iugoslàvia en els sis països que avui coneixem: Croàcia, Sèrbia, Eslovènia, Bòsnia-Hercegovina, Montenegro i Macedònia del Nord, a més de Kosovo, dins de Sèrbia, i reconegut per bona part de la Comunitat Internacional.
Croàcia esdevingué un país independent l'any 1991, i és membre de la Unió Europea des de juliol de 2013 i de l'OTAN des d'abril de 2009. Entrarà dins la zona euro el pròxim 1 de gener de 2023, raó per la qual la seva actual moneda, la kuna, haurà tingut una vida efímera de només trenta-dos anys, atès que es va introduir l'any 1994 per a substituir l'antic dinar iugoslau i posterior dinar croat.

Zagreb és una capital agradable de visitar. Ciutat veritablement plana, plana, plana, llevat de part del barri antic (ciutat alta), on hi ha uns bons pendents, en uns turons, amb fortificacions que servien de defenses en l'Edat Mitjana.
La ciutat baixa, per on ha anat creixent l'orbe amb els anys, s'estén cap al sud, sud-est i sud-oest de la ciutat alta, anant més enllà del riu Sava. Una extensa, eficient i econòmica xarxa de tramvies permet el desplaçament entre els diferents barris. Carrers amples i voreres espaioses, amb llambordes a la ciutat alta. Un munt d'edificis d'estil vienès, neobarroc i art decó. I un munt d'espais verds. Tots els carrers perfectament senyalitzats. Molt fàcil orientar-se.

La marató de Zagreb celebrava enguany la seva trentena edició. Organitzada inicialment per celebrar-se el diumenge 2 d'octubre, a les 9 del matí, la data va ser canviada a principis de setembre a dissabte 1 d'octubre, a les 15h. L'e-mail que vaig rebre simplement especificava que els Organitzadors de la Prova i les autoritats locals no s'havien pogut posar d'acord en respectar la data inicial, i el canvi era un "mal menor" comparat amb altres alternatives més "dràstiques". Un cop a la ciutat vam saber que el motiu del canvi havia estat la celebració a la ciutat, el diumenge/2 al migdia, de l'arribada de l'etapa cronometrada de la volta ciclista de Croàcia.
El dia anterior a la cursa vam anar a recollir el dorsal a un pavelló de la Fira de Zagreb, un recinte força allunyat del centre, a la ciutat baixa, encara que s'hi podia arribar fàcilment amb el tramvia. No vam entendre el perquè d'anar a buscar un recinte tan allunyat, total plegat per posar només quatre taules amb els dorsals i unes quantes caixes amb les samarretes. Ni fira del corredor, ni paradetes dels espònsors, ni res semblant. També és cert que el dorsal i la samarreta els haguérem pogut recollir el mateix dia al matí a la plaça Trg Bana Jelacica, al costat de l'arc de sortida/arribada, mentre es disputaven les curses infantils, ...
Dissabte, dia de la prova, mig ennuvolat, però sense risc de pluja. Havia estat plovent el dia i la nit anteriors, i l'ambient va ser força humit. Uns 22ºC a les 15h, en definitiva, xafogor.
La cursa va ajuntar, com és habitual en aquest tipus d'esdeveniments poc massificats, les proves de marató, marató per relleus i mitja marató, totes tres proves amb sortida a les 15h, i uns 10K, amb sortida a les 14h. Al matí del mateix dia ja s'havien desenvolupat les diferents curses en les categories infantils.
Sortida i arribada a la plaça Trg Bana Jelacica, centre neuràlgic de la ciutat. Dues voltes a un circuit que, de sortida, anava cap a l'est, fins al parc Maksimir i el barri de Dubrava, per, tornant cap al centre, anar cap a l'oest sense sortir dels dominis de la ciutat, i tornar definitivament al punt de partida. Una volta pels participants en la mitja marató, dues pels de la marató. Pocs revolts, tot planer. Carrers amb vies de tramvia i llambordes molt grans i planes pels carrers més cèntrics. Quatre punts d'avituallament per volta.

Entre marató, mitja marató i primers rellevistes de la marató, vam ser uns 1850 participants. Tres calaixos de sortida: el primer per l'elit, participants en el campionat croata i corredors/es amb temps inferiors a 1h20' en mitja i 2h50' en marató; el segon calaix per temps inferiors a 1h50' en la mitja i 3h30' en la marató; i tercer calaix per a la resta de participants. La sortida va ser neta, i només en els primers 500 metres, entre tanques i vies del tramvia, vam haver d'anar amb compte per evitar ensopegades i caigudes.

Pel que fa a la meva cursa, no va ser una cursa com per tirar coets. Vaig passar la mitja marató (primera volta) en 2h07', una mica per davant de la llebre de 4h15', sense massa problemes, a un ritme prou constant, encara que sense anar sobrat. La segona volta va canviar com de la nit al dia, respecte a participants en cursa. Van desaparèixer els de la mitja marató, i això es va notar, i molt, afegint-hi, a més, que les distàncies entre els/les que quedàvem s'havien anat eixamplant. A partir del km25 vaig començar a notar el que era inevitable. I és que en això de córrer, pocs secrets hi ha, i rarament sona la flauta per casualitat. Falta de quilòmetres en la preparació i comptadíssimes sessions de qualitat no podien portar-me a bon port. Si això li afegim totes les curses i viatges de l'any, sacrificant qualitat a favor de quantitat, i el fet que la cursa va ser a la tarda (jo mai entreno a la tarda, i entenc que el cos, si ha de fer un gran esforç, està per aquest motiu una mica desorientat), tenim un resultat inequívoc: punxada progressiva, fins a l'arribada. Vaig tenir sort de patir només un ensurt, en el km38, quan el recte anterior del quàdriceps dret em va tibar bruscament, obligant-me a parar i caminar una mica. Aquests darrers quilòmetres van ser els més desagradables (llevat del darrer, òbviament, quan ja només veus la meta i escoltes la megafonia al lluny). A les 19h, amb quatre hores de cursa ja s'havia fet fosc (Croàcia té el mateix horari que nosaltres, però és molt més a l'est), vam transitar per carrers no massa il·luminats, amb poca gent, i poquíssims corredors/es. Per acabar-ho d'adobar, s'havia acabat la beguda isotònica en els dos darrers avituallaments, només aigua.
A falta de poc menys de dos quilòmetres per meta, em va avançar la llebre de 4h30', que anava acompanyada d'un corredor. I finalment meta, en la mateixa plaça on havia sortit unes hores abans, i que ara, negra nit, oferia una lluminositat espatarrant, amb megafonia, música, i amb corredors i corredores amunt i avall, lluint llurs medalles i assaborint cerveses i plats de pasta, com a part del darrer avituallament postcursa.

Completant el resum de la prova, afegir:

-punts d'animació musical molt escassos, i pobres.
-taules d'avituallament acceptables, en algun tram en els dos costats, amb ampolles (aigua) i no gots.
-Isotònics en gots (inacceptable que s'acabessin en els darrers quilòmetres de la cursa), i taronges i plàtans. Cap gel i/o barreta.
-bastant animació a la primera volta, especialment en passar pels carrers més cèntrics. Molt pobre l'animació a la segona volta.
-punts quilomètrics ben senyalitzats. Cartells grans.
-manca de voluntaris i agents de trànsit suficients per al tall de carrers, en la segona volta. En els darrers quilòmetres, fosc i amb poca llum, vaig haver d'anar travessant cruïlles i carrers on sortien cotxes quan menys t'ho esperaves...
-cursa ràpida, sense pretensions, organitzada relativament bé, sense glamur, en una ciutat agradable de visitar.

El meu temps final de xip: 4:31:27, posició 354/483 a la general i 19/25 en la categoria M60-64. Idèntic crono (vint segons de diferència) al del darrer maig, a Luxemburg, també cursa de nit (aquella va començar a les 19h).
A les 15h havíem sortit 545 runners a córrer la marató (437 homes i 108 dones).
A meta en van arribar 483 (385 homes i 98 dones).
62 es van quedar pel camí, i no van acabar.
Guanyador masculí, de Rwanda, amb 2:19:05
Guanyadora femenina, de Croàcia, amb 2:51:27

44ª marató al sac, i decisió de no córrer la marató de Porto, del 6/novembre, que, en principi, tenia en el radar. Prefereixo deixar pel 13/gener la propera marató, i intentar entrenar millor fins aleshores.

El diumenge, dia següent a la cursa, la Mariona ens va fer partícips de la colpidora notícia de la mort de l'Helena (No Surrender). Va per a tu, bonica...



total maratons: 50 (en 35 països)
maratons olímpiques: 22 de 23 (falta Beijing)
maratons majors: 6 de 6
maratons continents: 6 de 6 (renuncio Antàrtida)
Mitges a Estats USA: 21 estats de 50 (+DC)
Mitges Europa: 26 països
Mitges prov+territ. Canadà: 0 de 13
Adjunts:

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

07 Oct 2022 20:20 #2 per arcadi42 (Associat/da)
Molt bé Josep! Una més, Crònica completíssima com sempre...

La pròxima la farem junts!

159 maratons (98 diferents, 44 països), 190 mitges, 284 deumils, 973 curses
www.arcadi42.cat

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

09 Oct 2022 13:31 #3 per Jorfer (Associat/da)
Enhorabona per la nova marató.
I a preparar-se ja per les 2023.

Crònica amb tot tipus de detalls.
Gràcies per compartir-la

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

13 Oct 2022 17:09 #4 per Tiny (Associat/da)
Felicitats per la nova marató!

Aquesta potser no va sortir tan fàcil però em sembla assenyat fer un petit paréntesis ( i aprofitar per entrenar regularment!)

Gràcies per la crònica :clap:

10 km. Sant Antoni 2011  42'37"
Mitja marató. BCN 2015  1h 34' 27"
Marató. Munic2015  3h.27'26"

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

13 Oct 2022 17:48 #5 per Josep80 (Associat/da)
Gràcies, Arcadi, Jordi i Lluís.
Doncs sí, ara toca descansar de maratons, durant tres mesos, i a preparar-se una mica per la de gener, que bé s'ho mereix.., oi Arcadi?:whistle: :whistle:

total maratons: 50 (en 35 països)
maratons olímpiques: 22 de 23 (falta Beijing)
maratons majors: 6 de 6
maratons continents: 6 de 6 (renuncio Antàrtida)
Mitges a Estats USA: 21 estats de 50 (+DC)
Mitges Europa: 26 països
Mitges prov+territ. Canadà: 0 de 13

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

13 Oct 2022 22:09 #6 per gorka (Associat/da)
Enhorabona per la cursa i moltes gràcies per la crònica Josep80.
44 al sac, vam coincidir en xifres a la 32, al Quebec. Com ja saps espero fer la 33 aquest novembre, me n'hauràs tret onze d'avantatge! :stucktongue


MP
1000 m.l. (1): 3.53 (Barcelona 2018)
5 Km (3): 22.31 (El Masnou 2017)
10.000 m.l. (2): 39.59 (Barcelona 2009)
10 Km (102): 38.20 (Girona 2007)
Mitja Marató (88): 1.27.38 (Granollers 2007)
Marató (34): 3.18.27 (Sant Sebastià 2007)

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

15 Oct 2022 16:17 #7 per Jordi (Associat/da)
Felicitats Josep80 :party: :party:

Ahir hem recordava de tú, ja que estant de viatge he vist una mitjà o marató que no sé si tens a la llista o ja l'has fet; MDI - Mount Desert Island marathon:
www.runmdi.org/


Salut!
Jordi

* MMP *
3h24 37 Marató - 1h31 07 Mitja - 41:55 10km - 19:49 5km - 5:48 Milla - 3:19,50 1000m - 1:07,23 400m - 14,43 100m || 2h28 53 30km - 1h06 17 15km - 46:55 ECI
* Addicte a l'endorfina des del 18/08/2011 *
JRDi69 en STRAVA
Masses Límits

123

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

17 Oct 2022 19:56 #8 per Josep80 (Associat/da)

Jordi va escriure: Felicitats Josep80 :party: :party:

Ahir hem recordava de tú, ja que estant de viatge he vist una mitjà o marató que no sé si tens a la llista o ja l'has fet; MDI - Mount Desert Island marathon:
www.runmdi.org/

Salut!
Jordi


Gràcies, Jordi. Veig que deus haver estat per l'estat de Maine. El cas és que ja he corregut en aquest estat, concretament a Portland, i no estic per anar repetint estats.:whistle: :whistle:
De New England em falten mitges a Connecticut, Massachusetts, Rhode Island (aquestes tres les faré el proper abril), i Vermont.
Gràcies per la informació :thumbup:

total maratons: 50 (en 35 països)
maratons olímpiques: 22 de 23 (falta Beijing)
maratons majors: 6 de 6
maratons continents: 6 de 6 (renuncio Antàrtida)
Mitges a Estats USA: 21 estats de 50 (+DC)
Mitges Europa: 26 països
Mitges prov+territ. Canadà: 0 de 13

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

18 Oct 2022 03:23 #9 per Jordi (Associat/da)
:great:


Salut!
Jordi

* MMP *
3h24 37 Marató - 1h31 07 Mitja - 41:55 10km - 19:49 5km - 5:48 Milla - 3:19,50 1000m - 1:07,23 400m - 14,43 100m || 2h28 53 30km - 1h06 17 15km - 46:55 ECI
* Addicte a l'endorfina des del 18/08/2011 *
JRDi69 en STRAVA
Masses Límits

123

Please Entra or Crear compte to join the conversation.